Hlavní obsah

Ištvan: Razie nebyla teatrální akce

• Aktualizováno

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan odmítl, že razie provedená Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byla teatrální akce. V podobném duchu se o zásahu, který provedla policie v noci na čtvrtek, vyjádřil premiér Petr Nečas. Olomoucké zastupitelství kauzu kolem Nečasovy bývalé pravé ruky Jany Nagyové dozoruje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan.

Článek

„Policejní orgán postupoval v souladu s trestním řádem... Proběhlo to klidným, důstojným způsobem. Nešlo o teatrální akci,“ uvedl k zásahu Ivo Ištvan.

Způsob provedení razií, kdy policisté měli na hlavách kukly a zasahovali v noci, kritizovali ve čtvrtek premiér Nečas i exprezident Václav Klaus.

Vrchní státní zástupce v Olomouci zároveň ocenil přístup jednoho z obviněných – šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy. Podle něj se při výsleších v souvislosti s kauzou sledování premiérovy manželky postavil „způsobem hodným vojáka a důstojníka české armády“.

Kovandu, jako jediného z obviněných, policie stíhá na svobodě. V sobotu se přiznal k nelegálnímu sledování premiérovy manželky Radky Nečasové, které si údajně objednala Nečasova nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová.

Kovandovo přiznání může podle Ištvana urychlit sdělení obžaloby dalším lidem zapojeným do kauzy zneužití vojenské rozvědky.

Společné řízení případů nutné

Ivo Ištvan také nepřímo potvrdil, že kauza, která by se dala rozdělit na tři jednotlivé části, je vyšetřována společně. „Je vedeno společné řízení, protože jednotlivé skutky jsou spojeny konkrétními osobami, tudíž společné řízení jsme museli nutně dovodit,“ vysvětlil Ištvan.

Podle něj všechny tři části případu „spojuje jedna osoba“, bývalá pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová. Její jméno ale Ištvan výslovně nezmínil.

„Shromáždili jsme dostatečné důkazy, abychom mohli svoji právní konstrukci odůvodnit,“ uvedl Ištvan. Kontakty Jany Nagyové s podnikatelem Ivo Rittigem přímo nepotvrdil.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Podle Petra Nečase jsou mediálně spleteny příběhy Vojenského zpravodajství a údajné korupce exposlanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuchsy.

Reklama

Výběr článků

Načítám