Hlavní obsah

Ministerstvo uvolní pro postižené povodněmi 130 miliónů korun

– Praha

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poskytne obyvatelům a obcím zasaženým povodněmi dotace ve výši 130 miliónů korun. Z toho na výměnu kotlů, zařízení na vytápění a ohřev vody vyhradí 100 miliónů. Dalších 30 miliónů korun poputuje postiženým malým obcím na nákup základního vybavení, jako jsou například kbelíky, lopaty, krumpáče nebo vysoušeče. Se záplavami se doposud potýkalo zhruba 700 obcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Článek

"Je to jak pro fyzické osoby, tak pro obce. Pro všechny postižené ve všech povodněmi zatopených územích včetně bleskových povodní. Je to dotace na kotle, na nové vytápění v zaplavených domech a na nákup základního vybavení. To je určeno pro obce," řekl ministr životního prostředí a předseda Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa (ODS).

Uvedené dotační programy se vyhlašují v pondělí a končí 30. srpna.

Žadatelé dostanou zároveň zálohu na stoprocentní výši dotace, která bude následně vyúčtována.

O dotaci je možné požádat elektronicky, datovou schránkou, nebo písemně na Státní fond životního prostředí nebo kontaktovat pracovníky ministerstva. Z krajů, které nejsou postiženy povodněmi, budou vysláni pracovníci státního fondu, aby vyřizovali žádosti v zatopených místech.

Podpora výměny kotlů

U výměny kotlů získá obec 17 500 korun na jeden kilowatt z hlediska výkonu, z velké části podle Chalupy jde o větší kotle, například pro mateřskou školku, školu nebo domov důchodců. U fyzických osob záleží na druhu vytápění, získají tak podporu od 18 000 korun u plynového kotle až do 72 000 korun u kotle na tuhá paliva dosahujícího čtvrté emisní třídy. Navíc také dostanou přímo na instalaci dalších 10 000 korun.

Třicetimiliónová "rychlá pomoc" přímo pro zaplavené obce nepochází z Operačního programu Životní prostředí, nýbrž jde o takzvané národní peníze, které jsou na Státním fondu životního prostředí určeny pro národní programy. Z této pomoci může každá postižená obec obdržet maximálně 200 000 korun. Je to určeno podle Chalupy zejména pro malé obce, kde bylo zaplaveno 70 procent jejich obyvatel.

Jednotlivé výše dotace vyvěsí ministerstvo na svých webových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám