Hlavní obsah

Meteorology neviňte, předpověď počasí je téměř šamanština, uvedl Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) nelze kvůli potížím při povodních vinit Povodí Vltavy ani meteorology. Předpověď počasí je prý téměř "šamanština". Stejný názor sdílí ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který vládě předloží analýzu chování povodí během záplav.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas na středeční tiskové konferenci po jednání vlády.

Článek

Vltavská kaskáda a Povodí Vltavy postupovaly podle Nečase správně na základě prognóz Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). "Já chci zdůraznit, že je to předpovídání počasí, že není možné vinit ani ČHMÚ, že neodhadl výši srážek, opravdu, věřte tomu, že to je nesmírně komplikovaná v podstatě šamanština téměř, byť vědecká a na základě matematických modelů," uvedl ve středu po zasedání vlády premiér.

Ministr zemědělství k tomu podotkl, že se systém pro předpověď jmenuje Aladin.

Kaskáda podle Bendla využila maximální možnost své retence při velkém množství vody, které přišlo v průběhu krátké doby. Nejhorší je prý situace, kdy je vody tolik, že již není možné řídit odtok z vodních děl. To se podle ministra stalo při záplavách v roce 2002, nikoliv však letos.

Vláda chce "poctivou revizi"

"My jsme v každé fázi byli v situaci, kdy jsme byli schopni i prostřednictvím vás říkat: poteče tolik a tolik, bude to tam přibližně tehdy a tehdy," řekl Bendl, podle něho je na lidech a úřadech pod přehradami, jak se zachovají.

Vláda podle Bendla udělá "poctivou revizi" toho, co se dělo. Jeho úřad pak vládě předloží detailní analýzu chování povodí. Ta má ukázat, zda není něco, co by se dalo zlepšit. "Nejsme osli, abychom říkali, že všechno proběhlo bezvadně. My jsme si jisti, že ti lidé dělali všechno při nejlepším vědomí a svědomí, že se snažili dělat to nejlepší. To neznamená ale, že někde to nepůjde ještě vylepšit," uvedl k tomu premiér, který zásadní přestavbu kaskády nevidí reálně.

Povodňový stav ohrožení trvá zhruba na 25 místech českých řek. Záplavy připravily o život zřejmě osm lidí, hasiči jich přes 19 000 evakuovali. Škody se odhadují na miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám