Hlavní obsah

Labe stouplo v Ústí na 10,5 metru, to nejhorší přijde v noci

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Hladina Labe v Ústí nad Labem má kulminovat až ve středu v noci. Podle vodohospodářů to bude ve výšce 11,1 až 11,5 metru. Ráno se Labe šplhalo k hranici 10,5 metru. Už v noci se voda přelila přes zhruba kilometrovou mobilní hráz ve čtvrti Střekov a zaplavila evakuované domy na nábřeží. Kvůli vypínání trafostanic nejezdí trolejbusy.

Ranní situace v Ústí nad LabemVideo: Právo

 
Článek

Povodňová stěna byla stavěna na ochranu před vodou do 10 metrů, přelití vody se proto předpokládalo.

V Ústí je uzavřeno hlavní nádraží, cestující musejí nastupovat do vlaků na nádraží Západ, odkud také jezdí speciální vlaky na odříznutý Střekov.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Labe Ústím nad Labem od pondělí 3.6.

Okolí nádraží je kompletně uzavřeno, zavřeno má i řada obchodů v centru města i na Mírovém náměstí. Tam ale voda nedosáhla.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavené Ústí nad Labem

Policie v noci uzavřela také křižovatku na Předmostí a okolní ulice, je tam val z pytlů s pískem, který odděluje centrum města. To je téměř vylidněné, jen se tu a tam trousí zvědavci.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavené střekovské nábřeží v Ústí nad Labem

Řada domů v okolí rozlitého Labe je bez elektřiny a byla přerušena také dodávka tepla a teplé vody do městské části Střekov. „Důvodem je přerušení výroby páry na výrobním zdroji firmy Energy Ústí nad Labem,“ informovala mluvčí radnice Romana Macová. Kvůli vypínání trafostanic byla přerušena trolejbusová doprava, kterou nahrazují autobusy.  V noci ale hladina Labe stoupla nad deset metrů a voda zalila křižovatku před mostem Dr. Edvarda Beneše, kudy právě trolejbusy projíždějí do centra města. Energetici zároveň museli odpojit od elektrické energie přilehlou Hrnčířskou ulici.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavený podjezd před mostem Edvarda Beneše

V Ústí bylo evakuováno přes 2300 lidí, z nichž většina odešla ke známým nebo na chaty. „V evakuačních centrech se nachází 210 osob,“ uvedla Macová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Lidé sledují stoupající vodu v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám