Hlavní obsah

Zeman vysílá Hradní stráž do boje s povodněmi

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman rozhodl o vyslání vojáků Hradní stráže na pomoc při boji s velkou vodou. Informoval o tom v pondělí na tiskové konferenci. K okamžitému výjezdu je připraveno šedesát příslušníků Hradní stráže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Přemýšlel jsem co udělat, abych alespoň částečně těm, kdo byli postiženi, pomohl. Byly zde dvě varianty. Buď se ostentativně proletět helikoptérou nad zaplavenými oblastmi. Ale silně se obávám, že to nikomu z postižených nepomůže. Anebo nabídnut konkrétní, byť malý vklad do pomoci těmto lidem. Rozhodl jsem proto, že požádám Hradní stráž, která mně podléhá, aby se zapojila do záchranných akcí, ať už v oblasti Radotína nebo v jakékoliv jiné oblasti,“ řekl Zeman na tiskové konferenci na Hradě.

Prezident pevně věří, že vojáci Hradní stráže budou užiteční při případné evakuaci před velkou vodou nebo při ochraně opuštěných objektů. Podle Zemana je Hradní stráž připravena pomoci při povodních kdykoliv. „V případě, že se nedejbůh budou živelné pohromy opakovat, Hradní stráž je kdykoliv připravena účastnit se akcí na pomoc postiženým,“ přislíbil.

Velitel Hradní stráže Radim Studený pak informoval, že je v tuto chvíli připraveno pomoci šedesát vojáků, což je zhruba jedna rota. Vyrazit do terénu jsou schopni do deseti minut.

Zeman také na tiskové konferenci ocenil postoj vlády Petra Nečase (ODS) za to, že uvolnila prvních 300 miliónů korun na pomoc postiženým velkou vodou.

Novinářům pak na závěr prezident směřoval další ze svých bonmotů, popřál jim, aby se neutopili. „Přeji vám hezký den a zejména, abyste se neutopili. I když u novinářů je toto přání poněkud ambivalentní,“ pronesl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám