Hlavní obsah

Policie v kauze exministra Kocourka prověří majetkové poměry exmanželů

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť státní zastupitelství v minulých dnech zrušilo usnesení o zahájení stíhání někdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) a jeho matky, kteří čelili obvinění z poškození věřitele v kauze „odklonu“ 16 miliónů korun od Kocourkovy bývalé manželky Olgy, případ tím nekončí.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek na archivním snímku

Článek

Státní zástupkyně Tamara Kaiserová v pátek Právu sdělila, že policie musí hlouběji prověřit majetkové poměry obou exmanželů z doby kolem rozvodu. Zabývat se má i vztahem ke společným dětem, což má odpovědět na otázku, zda je k stíhání potřeba souhlasu Kocourkovy exmanželky. Ta jej dát totiž odmítla.

Kocourek měl podle podezření peníze od ženy „odklonit“ v souvislosti s rozvodem.

„Důvodem zrušení usnesení (o zahájení trestního stíhání, pozn. red.) byl nedostatečně zjištěný skutkový stav ohledně rozsahu majetku, který byl ve spoluvlastnictví manželů, a tvrzení o tom, že měla být při vypořádání poškozena manželka. Z tohoto hlediska nebylo prověřeno, zda také ona neměla nějaký majetek, který by nebyl zahrnut do smlouvy o vypořádání společného jmění manželů,“ uvedla Kaiserová.

Policisté musí podle ní zmapovat, jaký měli oba manželé v době kolem rozvodu majetek, a zda byl, či nebyl zahrnut do smlouvy o vypořádání společného jmění manželů. Pokud by něco chybělo, nelze podle žalobkyně zatím vyloučit, že se tak stalo po vzájemné dohodě. „To je podstatné pro úvahu, že mohla vzniknout nějaká škoda,“ poznamenala státní zástupkyně.

Stíhání rodičů není v zájmu dětí

Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu, o němž Právo nedávno informovalo, se mají kriminalisté rovněž zaměřit na vztah k dětem z rozvedeného manželství, aby bylo jasné, zda je k stíhání exministra a jeho matky nutný souhlas bývalé manželky.

Nejvyšší soud připomněl, že je k obvinění z poškození věřitele třeba svolení poškozeného, který je se stíhaným v rodinném nebo podobném vztahu, a pokud by jeho újmu „právem pociťoval jako újmu vlastní“.

Podle Kaiserové je v zájmu dětí, aby jejich rodiče trestně stíháni nebyli. „Většinou se soudy přiklánějí k tomu, že je to důvod, proč se přizná poškozené právo dávat souhlas s trestním stíháním, nebo jej odepřít,“ vysvětlila žalobkyně.

Pokud by se podle ní prokázalo, že by obvinění mělo na život potomků negativní dopad, byl by souhlas nezbytný. „Na to je i judikatura. A bere se to tak, i když jde o druha a družku a mají společné děti, natož o manžele,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám