Hlavní obsah

Žalobci odmítli stížnosti radních obviněných kvůli opencard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stíhání pražských radních obviněných v souvislosti s projektem opencard bude pokračovat. Městské státní zastupitelství v Praze zamítlo stížnosti radních v čele s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), které proti stíhání podali. Ve čtvrtek to uvedla radní pro informatiku Eva Vorlíčková (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně Svobody podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy podle jejích členů byly špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Podala proto k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti. Zároveň se obrátila na žalobce se stížnostmi proti zahájení trestního stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová řekla, že již státní zástupci rozhodli, nyní pak rozhodnutí doručují jednotlivým obviněným.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám