Hlavní obsah

Archeologové našli na Plzeňsku osm tisíc let staré nářadí zemědělců

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Keramická nádoba, připomínající ohraný fotbalový míč, patřila mezi nádobíčko, které před osmi tisíci lety používali první zemědělci na českém území. Vzácný artefakt vykopali archeologové v Dobřanech na Plzeňsku, kde v mladší době kamenné sídlili první zemědělci u nás.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Keramická nádoba, kterou před 8000 lety používali první zemědělci na českém území.

Článek

Kromě nádoby našli badatelé v sídlištní jámě půl metru pod skrývkou ještě ruční kamenné drtidlo obilí a keramický přeslen, který plnil funkci setrvačníku a udržoval v chodu vřeteno s přízí. „Nádobka byla roztříštěná na několik kusů, střepy jsem k sobě slepovala jako puzzle. Keramické fragmenty byly velmi tvrdé a odolné, což svědčí o kvalitním vypálení. Povrch je zdobený lineární rytinou, přerušovanou řadou menších houslových vrypů,“ popsala nevšední nález archeoložka Markéta Sochorová ze Západočeského muzea v Plzni, která výzkum v Dobřanech vede.

Podle ní kulatá nádobka sloužila zřejmě k přechovávání sypkých potravin.

„Na to, aby se z ní jedlo nebo pilo, se mi zdá svým tvarem dost nepraktická,“ vysvětlila Sochorová.

Stejně výjimečným předmětem je podle archeologů i kamenné drtidlo.

Neolitické sídliště v Dobřanech pochází z doby 6000 až 5000 let před naším letopočtem. Archeologové tam v minulosti objevili zbytky několika domů, jejichž šířka byla deset a délka až čtyřicet metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám