Hlavní obsah

Jsem připraven na cokoliv, i skončit, řekl pražský primátor Svoboda

Praha
Aktualizováno

Pražský primátor Bohuslav Svoboda ve středu večer v rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že je připraven na cokoliv, i skončit ve funkci. V deset hodin večer vypršel termín, který dala pražská TOP 09 občanským demokratům k nové dohodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Jsem na to připraven, ale nejsem připraven na to, že přestanu pracovat,“ řekl Svoboda.

TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu a předložila nový návrh. V něm požaduje jiné rozdělení postů radních a také křeslo primátora. Strana v Praze vyhrála volby.

Regionální rada pražské ODS ve středu večer návrh nové smlouvy, který připravila TOP 09, odmítla. Ta pro sebe požaduje sedm křesel i post primátora a koaličnímu partnerovi nabídla zbývající čtyři křesla. Občanští demokraté trvají na zachování stávajícího uspořádání, které by jim ponechalo primátora a pět křesel v radě. To odmítá TOP 09.

Rada tak pouze potvrdila odmítavé stanovisko, které vůči návrhu koaličního partnera zaujali radní již v poledne. [celá zpráva]

Svoboda trvá na tom, že stávající koalice je pro Prahu nejlepší řešení, i když neví, jestli bude pokračovat, řekl v České televizi.

Primátor řekl, že jeho strana je ochotná jednat o jakékoliv změně na postu radních.

TOP 09 chce jednat i s ČSSD

TOP 09 dala občanským demokratů čas do středeční 22. hodiny. Tato hodina nic zásadního nezměnila, strany se na ničem nedohodly.

TOP 09 je připravena zahájit jednání i s jinými možnými koaličními partnery. V úvahu připadají především sociální demokraté. Strana tvrdí, že Svoboda nesplnil očekávání a ve skutečnosti nic neudělal.

Primátor Svoboda již v průběhu dne uvedl, že je přesvědčen o připravené dohodě mezi TOP 09 a sociálními demokraty.

TOP 09 vypověděla ODS koaliční smlouvu v pondělí. Vadily jí neshody v radě města. Podle Svobody ale strana v Praze dostala od vedení TOP 09 pokyn, aby ODS rozložila. "My bychom ten problém v Praze bez takového zadání neměli,“ řekl Svoboda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám