Hlavní obsah

Zeman odvádí pozornost od problémů vlády, tvrdí Sobotka o sporu s Putnou

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se vymezil proti jednání prezidenta Miloše Zemana ve sporu o jmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem. Podle Sobotky tak Zeman odvádí pozornost od problémů vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Prezident Zeman musí být ve skutečnosti tajným spojencem Nečasovy vlády. Místo toho, abychom veřejně debatovali o dramatickém faktu, že je naše země v nejdelší hospodářské recesi v novodobé historii, řešíme, zda kandidát na profesorský titul může beztrestně napsat na plakát slovo ‚buzna‘,“ rozčilil se Sobotka.

Podle něj má Putna na takovýto nápis právo. „Máme parlamentní demokracii, která zahrnuje svobodu slova a projevu. Žijeme v jednadvacátém století a politici nemají právo někoho trestat za účast a projev na pravidelném pochodu, který podporuje práva sexuální menšiny. A už vůbec to nemůže souviset s udělováním akademických titulů,“ uvedl šéf ČSSD.

Podle svých slov doufá, že Zeman nakonec Putnu jmenuje. Pokud ne, stálo by podle něj za úvahu, aby propříště jmenovali profesory rektoři univerzit.

Zemana zkritizovala také místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Vadí jí, že svými kroky rozděluje společnost. "Krok prezidenta Miloše Zemana v této chvíli společnost rozděluje," citovala ji ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám