Hlavní obsah

Exekutor si spletl dlužníka se jmenovcem a bez pardonu mu zablokoval účet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který se v minulosti ocitl v exekuci na základě záměny se jmenovcem, má podle pondělního nálezu Ústavního soudu nárok na odškodnění. To mu soudy nižší instance odpíraly. Případ se proto vrátí zpět k městskému soudu v Praze.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ústavního soudu Miloslav Výborný, který byl zpravodajem kauzy

Článek

Případ se táhne od roku 2006, kdy v exekučním řízení postupně došlo k záměně dlužníka s mužem téhož jména, jenž však bydlel na jiné adrese a měl jiné datum narození. O neoprávněné exekuci se muž dozvěděl až v roce 2009, kdy mu soudní exekutor Juraj Podkonický zablokoval bankovní účet.

Muž exekutora ihned informoval o tom, že patrně není správnou osobou. Podkonický ale trval na zaplacení. Aby se muž dostal k penězům na účtu, raději cizí dluh včetně souvisejících nákladů zaplatil. Poté začal žádat od státu škodu přes 44 000 korun.

Nezákonný postup exekutora, potvrdil ÚS

Obvodní soud pro Prahu 9 původně jeho žalobě vyhověl. Městský soud v Praze v odvolacím řízení verdikt změnil a nárok zamítl. Podle Ústavního soudu je ale evidentní, že skutečně došlo k zásahu do vlastnických práv. Exekutor od jistého okamžiku musel vědět, že exekuce je nezákonná. Podle ÚS proto měl exekuční příkaz zrušit.

"Pokud soudní exekutor naopak při vědomí nezákonnosti svých rozhodnutí nutil stěžovatele, který byl navíc v tísni (s ohledem na zablokování svých účtů u peněžních ústavů a jeho dopad do osobních poměrů), k úhradě exekucí vymáhaných částek v hotovosti, nelze takový postup jakkoliv akceptovat či označovat za zákonný," stojí v nálezu připraveném soudcem zpravodajem Miloslavem Výborným.

ÚS se v minulosti v řadě nálezů kriticky vyjádřil k exekuční praxi v Česku. Opakovaně například uvedl, že pokud dlužník uhradil pohledávku dobrovolně a mimo rámec exekuce, náleží exekutorovi nulová odměna. V dubnu soud vyhověl stížnosti muže, jenž čelil exekuci kvůli čtyřdennímu zpoždění v placení výživného. Přestože zaplatil ještě před jejím nařízením, chtěl po něm exekutor uhradit mnohatisícové náklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám