Hlavní obsah

Respektuji právo na sexuální orientaci, řekl Zeman. Vadí mu Putnův transparent

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odmítl, že nechce jmenovat Martina C. Putnu profesorem kvůli homosexuální orientaci. „To určitě ne,“ řekl v pondělí novinářům při příchodu na Žofínské fórum. Dodal, že odlišnou sexuální orientaci plně respektuje. Něco jiného je ale podle něj to, když Putna pochodoval předloni v rámci Gay Pride s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“.

Foto: Profimedia.cz

Martin C. Putna na předloňském pochodu Gay Pride

Článek

„Plně respektuji právo na sexuální orientaci. Ale něco jiného je právo na sexuální orientaci, a jak už jsem řekl, něco jiného je pochodovat po Praze s nápisem, cituji: Katolické buzny zdraví Bátoru," řekl Zeman.

Prezident v pátek po návštěvě jednání Rady seniorů ČR uvedl, aniž zveřejnil důvody, že Putnu nejmenuje. Následně jeho mluvčí Hana Burianová dementovala, že by bylo rozhodnuto o nejmenování Putny. Zeman nicméně trvá na tom, že důvody případného nejmenování nezveřejní, leda by se případ dostal před soud.

Spekuluje se však o tom, že by důvodem nejmenování mohl být právě předloňský pochod homosexuálů, jehož se Putna zúčastnil se zmíněným transparentem. V České televizi totiž Zeman prohlásil: „Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem: Katolické buzny zdraví Bátoru."

Chystají se protesty

Zemana kvůli jeho jednání zkritizoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), jenž s hlavou státu vede dlouhodobý spor o jmenování velvyslanců. Prezidentovo rozhodnutí nejmenovat Putnu profesorem přirovnal k pokračování politiky z dob komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a protektorátu. [celá zpráva]

Mluvčí prezidenta Hana Burianová později uvedla, že Zeman nechce řešit záležitost přes média. Čeká prý na dopis rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, kterého pak podle Burianové požádá o schůzku.

Kvůli celé situaci se chystají protestovat studenti i politici. První z demonstrací se v pondělní odpoledne odehrála v Jinonicích, kde má sídlo Fakulta humanitních studií UK. Protestu se zúčastnilo asi padesát studentů. Další demonstrace je naplánovaná na čtvrtek před Pražský hrad. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Studentská demonstrace na podporu jmenování Martina C. Putny profesoremVideo: Novinky

"Každý má právo protestovat," komentoval následně Zeman pondělní demonstraci.

Akreditační komise hájí v dopise Putnu

Do sporu se v pondělí zapojila také akreditační komise. Podle její předsedkyně Vladimíry Dvořákové, která napsala prezidentovi dopis, je Zemanovo rozhodnutí projevem nedůvěry vůči akademické obci.

"Vaše rozhodnutí o možnosti nejmenovat kandidáta (Putnu) představuje faktické vyjádření nesouhlasu se závěry vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze a její Fakulty humanitních studií, v nichž zasedají desítky předních autorit české vědy," citovala ČTK z dopisu Dvořákové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám