Hlavní obsah

Respektuji právo na sexuální orientaci, řekl Zeman. Vadí mu Putnův transparent

Novinky, jov
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman odmítl, že nechce jmenovat Martina C. Putnu profesorem kvůli homosexuální orientaci. „To určitě ne,“ řekl v pondělí novinářům při příchodu na Žofínské fórum. Dodal, že odlišnou sexuální orientaci plně respektuje. Něco jiného je ale podle něj to, když Putna pochodoval předloni v rámci Gay Pride s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“.

Foto: Profimedia.cz

Martin C. Putna na předloňském pochodu Gay Pride

Článek

„Plně respektuji právo na sexuální orientaci. Ale něco jiného je právo na sexuální orientaci, a jak už jsem řekl, něco jiného je pochodovat po Praze s nápisem, cituji: Katolické buzny zdraví Bátoru," řekl Zeman.

Prezident v pátek po návštěvě jednání Rady seniorů ČR uvedl, aniž zveřejnil důvody, že Putnu nejmenuje. Následně jeho mluvčí Hana Burianová dementovala, že by bylo rozhodnuto o nejmenování Putny. Zeman nicméně trvá na tom, že důvody případného nejmenování nezveřejní, leda by se případ dostal před soud.

Spekuluje se však o tom, že by důvodem nejmenování mohl být právě předloňský pochod homosexuálů, jehož se Putna zúčastnil se zmíněným transparentem. V České televizi totiž Zeman prohlásil: „Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem: Katolické buzny zdraví Bátoru."

Chystají se protesty

Zemana kvůli jeho jednání zkritizoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), jenž s hlavou státu vede dlouhodobý spor o jmenování velvyslanců. Prezidentovo rozhodnutí nejmenovat Putnu profesorem přirovnal k pokračování politiky z dob komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a protektorátu. [celá zpráva]

Mluvčí prezidenta Hana Burianová později uvedla, že Zeman nechce řešit záležitost přes média. Čeká prý na dopis rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, kterého pak podle Burianové požádá o schůzku.

Kvůli celé situaci se chystají protestovat studenti i politici. První z demonstrací se v pondělní odpoledne odehrála v Jinonicích, kde má sídlo Fakulta humanitních studií UK. Protestu se zúčastnilo asi padesát studentů. Další demonstrace je naplánovaná na čtvrtek před Pražský hrad. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Studentská demonstrace na podporu jmenování Martina C. Putny profesoremVideo: Novinky

"Každý má právo protestovat," komentoval následně Zeman pondělní demonstraci.

Akreditační komise hájí v dopise Putnu

Do sporu se v pondělí zapojila také akreditační komise. Podle její předsedkyně Vladimíry Dvořákové, která napsala prezidentovi dopis, je Zemanovo rozhodnutí projevem nedůvěry vůči akademické obci.

"Vaše rozhodnutí o možnosti nejmenovat kandidáta (Putnu) představuje faktické vyjádření nesouhlasu se závěry vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze a její Fakulty humanitních studií, v nichž zasedají desítky předních autorit české vědy," citovala ČTK z dopisu Dvořákové.

Reklama

Související témata:

Související články

Putna: Mám hříchy jako každý

Nejasnosti nad otázkou jmenování profesorem akademika Martina C. Putny jsou všudypřítomné. Putna v rozhovoru pro Právo uvedl, že nyní v celé kauze jedná...

Výběr článků

Načítám