Hlavní obsah

Povinné dělení rodičovské dovolené? Poslanci ČSSD jsou proti

Právo, jov

Ženy z Oranžového klubu narazily v soc. dem. na odpor se svým návrhem, aby byla rodičovská dovolená povinně rozdělena mezi matku a otce. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce připomíná nápad sociální inženýrství a neměl by být součástí stranického programu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Distanc dal najevo i první místopředseda soc. dem. Michal Hašek.

Tejc: Přišlo mi to jako sociální inženýrství

„Musím říct, že už jsem se o tomto modelu dozvěděl dříve od známých žijících ve Švédsku. Dojem byl takový, že mi to přišlo jako sociální inženýrství. Prvotní šok už tedy mám za sebou. Rozhodně si nemyslím, že by se mělo jednat o návrh soc. dem,“ řekl v pondělí Tejc Právu.

Domnívá se, že česká společnost není na takové řešení připravena, navíc odmítá, aby šlo v případě rodičovské dovolené o povinné rozdělení mezi matku a otce.

Podle Tejce se lze bavit do budoucna o zjednodušení situace pro otce, pokud se rozhodne na rodičovskou jít.

Hašek dal jasně najevo, že mu vadí prezentace nápadů Oranžového klubu po oficiální stranické linii, jak se o víkendu stalo, bez předchozí diskuse. „Návrhy mohou být diskutovány lecjaké, ovšem prezentovány by měly být programové záležitosti projednané v odborném zázemí i v politických orgánech ČSSD,“ sdělil Právu.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák pak pro ČT prohlásil, že jakýkoliv posun u rodičovské dovolené musí být založen na dobrovolnosti.

Ženy z Oranžového klubu se v pondělí snažily dopady svého námětu mírnit. V prohlášení uvedly, že jde jen o podněty k diskusi. Povinné dělení rodičovské dovolené mezi matku a otce není podle nich převratnou novinkou, odkázaly na Skandinávii.

Jeden až tři měsíce by byly ideální?

„Například ve Švédsku má každá rodina nárok na 480 dní placené rodičovské dovolené. V současné době si může jeden partner vzít maximálně 420 dní (muž nebo žena) a druhý musí vyčerpat zbývajících 60 dnů. Pravidlem je, že jeden z rodičů nemůže vyčerpat všech 480 dnů. Pokud druhý rodič nevyčerpá 60 dnů před tím, než dítě dovrší osm let věku, pár o tyto dny přijde,“ napsaly „oranžové ženy“.

Doplnily, že v českých podmínkách se podle nich jeví jako ideální délka rodičovské dovolené pro druhého rodiče jeden až tři měsíce, které by bylo možné rozložit do více částí. V praxi by to ale znamenalo, že pokud by se rodiče na rodičovské dovolené nevystřídali, přišli by o finanční prostředky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám