Hlavní obsah

VZP zaplatí protonovou léčbu, kterou neschválila, část peněz ale bude chtít zpět

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaplatí milión korun pražskému Protonovému centru za léčbu pacienta, kterého centrum začalo minulý týden léčit bez jejího schválení. V Mnichově, kam pacienty běžně posílá, by ji prý pořídila za polovic. Bude proto po pražském centru žádat vrácení půl milionu korun. Řekl to mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

"Protože na prvním místě je pro VZP zdraví klientů, rozhodla se milión pražskému centru uhradit a třiačtyřicetiletého pacienta nechat dokončit terapii tam. V Mnichově by byla schopna zajistit minimálně stejnou péči za téměř poloviční cenu - částka hrazená pražskému centru by tak v Mnichově stačila na léčbu dvou pacientů," uvedl mluvčí.

Centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy Kč zatím nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou a léčí zahraniční pacienty. České pojišťovny uhradily centru léčbu tří pacientů jako nesmluvnímu zařízení a podle zjištění ČTK hodlají tento přístup zachovat.

Centrum chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, kterou podepsal v roce 2006 nucený správce, kontrakt s VZP za miliardu korun ročně na 15 let. VZP však tento dokument zpochybňuje a VZP a centrum na sebe podaly trestní oznámení. Správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně.

VZP vyjednala spolupráci s Mnichovem

VZP už dřív souhlasila s léčením jednoho svého pojištěnce a léčbu zaplatila. Nyní má indikované k léčbě další dva pacienty. "Vzhledem k trvajícím sporům o výši úhrad a vysokým cenám v pražském centru zahájila VZP jednání s dalšími centry v Evropě. Dobrou zprávou pro klienty je, že Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově je připraveno léčit klienty VZP, a to za výrazně výhodnějších podmínek než v Praze," uvedl Tichý.

V nejbližších dnech odcestuje do Mnichova na ozařování jednadvacetiletý klient VZP s rozsáhlým nádorem v oblasti vedlejších nosních dutin prorůstajícím do lebky. Léčbu jako jedinou možnou doporučili odborníci z komplexního onkologického centra.

Tichý dodal, že léčbu v pražském centru za "rozléčeného" pacienta VZP zaplatí, je to ale poslední takový případ. VZP už požádala všechna komplexní onkologická centra v ČR, aby vždy před předáním pacienta k léčbě konzultovali s VZP a následně směřovali pacienta tam, kde je uzavřena smlouva o konkrétní úhradě.

"Svým klientům, kteří protonovou léčbu potřebují, ji VZP za výše uvedených podmínek uhradí. Balík peněz ze zdravotního pojištění ale je jen jeden a VZP nehodlá dopustit, aby kvůli ziskům jednoho soukromého sanatoria scházely v budoucnu prostředky třeba na fotonovou terapii, kterou ročně VZP hradí 14 000 onkologicky nemocným klientům," řekl mluvčí.

Léčba protony pětkrát dražší

Rakovina je nově zjištěna u 80 000 tisíc lidí. Centrum má kapacitu ročně léčit až 2500 pacientů. Ze zhruba 35 000 lidí, kteří v ČR každý rok potřebují léčbu zářením, lze podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Léčba protony tak je podle nich vhodná nanejvýš pro stovku českých pacientů za rok.

Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý nejsou lepší. Podle Protonového centra ale klasické ozařování v některých centrech je levnější, ale v těch, která jsou vybavena nejmodernější technikou, je prý dražší.

Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý nejsou lepší. Podle Protonového centra ale klasické ozařování v některých centrech je levnější, ale v těch, která jsou vybavena nejmodernější technikou, je prý dražší.

Podle lékařů Protonového centra je jen otázkou času, kdy protonová léčba nahradí dosud používané metody ozařování, protože ničí jen nádorové buňky a výrazně méně poškozuje okolní zdravou tkáň. Vhodná je zejména pro děti, pacienty s nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku a slinivky břišní.

Vedoucí lékař centra Jiří Kubeš řekl, že léčbu s úspěchem ukončili už u desítky pacientů s velmi závažnými a neoperovatelnými nádory.

Reklama

Výběr článků

Načítám