Hlavní obsah

Okamura vyrukoval s novým projektem, zakládá hnutí Úsvit přímé demokracie

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Tomio Okamura se pouští do dalšího projektu. Zakládá subjekt Úsvit přímé demokracie. Okamura to uvedl v tiskové zprávě zaslané deníku Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura se obrátí na Ústavní soud.

Článek

Cílem hnutí je podle Okamury posílení politického systému v Česku směrem k přímé demokracii. Hnutí má spojovat osobnosti ze společnosti a politiky s regionálními hnutími, nechce se účastnit koaličních vlád.

Okamura chce prosazovat právo navrhovat a rušit vybrané zákony v referendu, možnost volit starosty, poslance a hejtmany a také je odvolávat a hmotnou a trestní odpovědnost politiků.

Jak senátor uvedl v tiskové zprávě, hnutí se inspirovalo myšlenkami ústavní reformy podle knihy Úsvit ekonoma Pavla Kohouta.

Sympatizanty zveřejní postupně

Podporu Okamurovi podle jeho slov vyjádřili bývalý rebel ODS Radim Fiala, člen NERV Pavel Kohout či poslanec Aleš Roztočil (nestr. za TOP 09). Okamura řekl Právu, že Roztočil je jeho dlouholetý známý a že je nakloněn myšlence přímé demokracie. Fialu oslovil poté, co zaujal kategorické stanovisko proti zvyšování daní a ze své strany na protest vystoupil.

„Sympatizantů máme velké množství a jde mnohdy o velmi známé osobnosti. Zatím nemám svolení prozradit, o koho přesně jde, ale jména chceme zveřejňovat v následujících dvou týdnech,“ řekl Okamura Právu.

Senátor se podle svých slov pokusil myšlenku přímé demokracie, odvolatelnosti politiků a zákonu o referendu prosazovat od začátku roku v Senátu a Sněmovně, ale podporu téměř nenašel.

„Proto chci zkusit založit hnutí, se kterým bych se chtěl probojovat do Sněmovny. To by pak případné vládě poskytlo podporu jedině pod podmínkou, že do roka prosadí změny v ústavě, které by vedly k větší přímé demokracii,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám