Hlavní obsah

Potrefená husa nejvíc kejhá, řekl Mynář k popření autorství amnestie

– Praha
Právo, rsk, jov

Hradní kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl jako autory kontroverzní novoroční amnestie bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka, exšéfa politického odboru Ladislava Jakla a právníka Pavla Hasenkopfa. Ti to o víkendu jako jeden muž odmítli. Mynář ale na svých slovech trvá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Mynář v neděli na dotaz Práva uvedl, že si za svými slovy stojí. V reakci na výroky trojice Jakl–Hájek–Hasenkopf též poukázal na přísloví, že „potrefená husa nejvíc kejhá“.

„Praví otcové amnestie jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf. Tito tři lidé velmi intenzívně pracovali na textu amnestie pro pana prezidenta. Připravovali to celé, to znamená, že druhý článek nedomýšlel nikdo jiný než lidé z tohoto týmu,“ uvedl v sobotním Právu Mynář.

Podle něj „velmi důležitou roli“ sehrál právě Jakl. To, že Klaus opakovaně označoval za autora amnestie sebe, dělal „v rámci ochrany té nesvaté trojice“, dodal Mynář.

Jakl se diví, proč se z toho dělá věda

"Výrok nového pana kancléře mě nijak neuráží. Jen mrzí, protože je vymyšlený, nepravdivý, ale hlavně zase přiživuje téma o jakýchsi autorech amnestie, přestože jsem už první den její účinnosti jasně popsal způsob vzniku jejího znění," řekl Novinkám Jakl.

"Amnestie vznikala přímo u pana prezidenta v polemických debatách, do kterých zahrnul své nejbližší spolupracovníky. Už čtyři měsíce nechápu, proč z toho pořád někdo dělá takovou vědu," dodal.

Hájek: Mynář chtěl být zajímavý

Hájek to na svém webu označil za hloupou pavlačovou pomluvu. Podle něj chtěl Mynář být zajímavý a předstírat, že vypátrá jakési tajemné autory amnestie. „To ale může říkat jenom těm, kteří si představují, že příprava amnestie je nějaký standardní daný proces. Ne. Prezident se rozhodne a udělí amnestii,“ uvedl.

Hájek přiznal, že debaty o amnestii probíhaly v nejbližším kruhu prezidentových spolupracovníků – tedy mezi Hájkem, Jaklem a kancléřem Jiřím Weiglem – nebyl jim ale přítomen Hasenkopf, jehož Klaus prý neviděl několik let. „Z toho vidíte, jaké jsou to od pana Mynáře bláboly. Musel se to dozvědět někde na záchodě,“ dodal.

Jakl také odmítl Mynářova slova. „Informace neodpovídá skutečnosti. Ani nevím, kdo je jejím zdrojem,“ uvedl pro ČTK s tím, že o věci s ním nikdo z „nové prezidentské garnitury“ ani nemluvil.

Jakl přitom už v lednu Právu řekl, že pardon připravoval „prezident republiky v osobních debatách se svými blízkými spolupracovníky“. Sdělil, že Klaus do „polemických debat“ ohledně amnestie zapojil tři lidi.

Hradní právník Hasenkopf, s nímž už Mynář dál nepočítá, na facebooku označil slova kancléře za nepravdivá a dodal, že zváží právní kroky nejen proti kancléři, ale i Hradu. Po vyjádření Mynáře prý už nepociťuje jakýkoli závazek loajality vůči Kanceláři prezidenta republiky.

„Včera (v pátek) jsem měl rozhovor s kancléřem Mynářem na téma amnestie. O mém dalším působení na Hradě se vůbec nejednalo. Potvrdil se mi můj včerejší pocit, že spíše než vědět, jak to s amnestií opravdu bylo, ho zajímá, kolik o tom vím já a kolik z toho, co vím, jsem schopen i prokázat,“ napsal Hasenkopf.

Anketa

Souhlasíte s Ladislavem Jaklem, že se z autorství amnestie dělá zbytečná věda?
Ano, je to jedno, odpovědnost má stejně prezident
11,1 %
Ne, je správné vědět, kdo vymyslel její přesné znění
88,9 %
Celkem hlasovalo 21429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám