Hlavní obsah

Sochu sv. Václava opět chrání řetěz odstraněný před osmi lety

Praha

Kolem jezdecké sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze je opět řetěz, který by ji měl chránit před vandaly. Bronzová ochrana byla ze sloupků u sochy odstraněna před osmi lety. Tehdy zástupci Balbínovy poetické strany označili řetěz z lipových květů za symbol zla a okupace bývalého Československa sovětskou armádou.

K soše svatého Václava se vrátil zrestaurovaný řetězVideo: Novinky

 
Článek

Autor sochařského návrhu řetězu sochař Zdeněk Kolářský to odmítá, spojení tří lipových listů podle něj symbolizovalo spojení tří tehdejších zemí.

"Vymysleli jsme takové řešení, které by doplňovalo myšlenku samostatnosti státu a navázalo na myšlenku spojeného národa – tenkrát to byly Čechy, Morava a Slovensko," řekl Kolářský, který patří k nejvýznamnějším českým autorům mincí a medailí. Odpůrce řetězu označil dvaaosmdesátiletý sochař werichovsky za "blbce".

Řetězy jsou symbolem bolševické zpupnosti. Byly sem namontovány proto, aby takzvaný národní symbol bodal do zadků demonstrantů.
Jiří Hrdina

Kolářský vytvořil ozdobný bronzový řetěz s architektkou Marií Wagnerovou v roce 1978. Kolem pomníku byl instalován v roce 1979. Odstraněn byl po čtvrt století, v roce 2005 po občanských akcích a peticích Balbínovců.

Členové Balbínovy poetické strany chtějí své protestní akce u památníků znovu obnovit. "Řetězy jsou symbolem bolševické zpupnosti. Byly sem namontovány proto, aby takzvaný národní symbol bodal do zadků demonstrantů. Jak je vidět, bolševická zpupnost je nekonečná a řetězy tu máme zas. Ale my jsme opět s Jaroslavem Hutkou připraveni je odmontovat, přijdeme sem 8. června," sliboval u pomníku "geniální guvernér" Balbínovců Jiří Hrdina.

K pomníku se vrátil původní, restaurovaný řetěz. "Nebylo potřeba dávat ani nové šroubky, vše je původní tak, jak jsme to před osmi lety uložili do depozitáře," řekla kurátorka Galerie hlavního města Prahy Maria Foltýnová.

Monumentální sousoší, které nyní řetěz chrání, tvoří čtyři patroni české země, sv. Prokop, sv. Anežka Česká, sv. Ludmila a sv. Vojtěch, kterým vévodí svatý Václav. Socha od Josefa Václava Myslbeka, která byla v roce 1995 prohlášena národní kulturní památkou, je častým místem setkávání, konají se tady i demonstrace nebo happeningy.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byla socha sv. Václava obehnána řetězem?
ano
88,1 %
ne
11,9 %
Celkem hlasovalo 2684 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám