Hlavní obsah

TOP 09 trvá na dodržení Nečasovy dohody o sKartách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsednictvo vládní TOP 09 v úterý doporučilo ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové předložit vládě takový návrh na korekci projektu sKaret, který bude důsledně respektovat prosincovou dohodu uzavřenou mezi ní, premiérem Petrem Nečasem (ODS) a generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou. Nečas nyní žádá úplné zrušení projektu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Předsednictvo TOP 09 předpokládá, že ODS bez potíží dodrží dohodu, kterou její předseda sepsal a osobně prezentoval," stojí v prohlášení TOP 09.

Loni 6. prosince se Nečas, Müllerová, Kysilka a generální ředitel České pošty Petr Zatloukal dohodli, že kritizované sociální karty budou sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. K placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé měli používat jen dobrovolně a povinné měly být pouze u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi. Výsledek jednání prezentoval premiér Nečas 7. prosince na tiskové konferenci s tím, že v tomto smyslu má být změněn příslušný zákon.

Na čem se v prosinci 2012 dohodl Nečas s Müllerovou
- sKarta je průkazka, její používání pro platby je dobrovolné
- I držitelé sKarty budou moci čerpat sociální dávky na základě poštovní poukázky
- Lidé se zdravotním postižením mohou zdarma vybírat peníze z sKarty v hotovosti u přepážek na pobočkách ČS
- Od ledna budou všechny výběry sKartou z bankomatů ČS zdarma
- sKarty jsou chráněny proti exekucím
- Neplánuje se žádná povinná výplata důchodů přes sKarty
- Od pololetí 2013 bude možné čerpat sociální dávky také poštovní poukázkou ČP
- Systém se postupně zavádí, držitelům bylo vydáno více než 160 000 karet
- Změny si vyžádají úpravu legislativy a modifikaci smlouvy mezi ČS a MPSV
Zdroj: Tisková zpráva mluvčího vlády ze 7.12.2012

Müllerová minulý týden ovšem s podobnou úpravou ve vládě neuspěla, pro změny hlasovali jen čtyři ministři z TOP 09. Předseda vlády už několik týdnů žádá úplné zrušení sKaret, ministerstvo práce by podle něj mělo zveřejnit úplné náklady.

"Paní ministryně nemůže být překvapena, když nerespektovala doporučení premiéra, že byl její návrh zamítnut," uvedl minulou středu po jednání vlády Nečas. Müllerová ve stejný den řekla, že vládě návrh na zrušení jako ministryně práce nepředloží. Je prý připravena případně i na své odvolání. Rozhodnutí vlády dnes předsednictvo TOP 09 podle mluvčí Alžběty Plívové "vzalo na vědomí", a právě proto Müllerové doporučilo předložit návrh, který bude "důsledně respektovat" výsledky prosincové dohody.

Systém, který provozuje Česká spořitelna, začal fungovat loni za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministerstvo se spořitelnou uzavřelo smlouvu na 12 let. Podle kontraktu mělo přes karty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze. Resort se zavázal k tomu, že proti tomu nic nepodnikne a o vyplácení důchodů přes sKarty bude usilovat.

Příjemci dávek nyní mají spořitelní konto automaticky, dostávají přes ně peníze od státu. Podle odmítnutého návrhu by ho měli jen tehdy, pokud by ho chtěli. Dávky by jim mohl rovnou posílat i stát. Karty by sloužily povinně jen jako průkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám