Hlavní obsah

Odpůrci hazardu slaví úspěch, obce ho mohou regulovat hned

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, val

Obce, které nesouhlasí s provozováním videoloterijních terminálů (VLT) na svém území, je nyní budou moci regulovat. Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti města Klatovy, kterému se nelíbilo, že ministerstvo financí umožňuje povolovat provoz některých VLT na území obce až do roku 2014, aniž by bralo zřetel na názor obce.

Foto: Právo

Ústavní soud vyhověl svým rozhodnutím odpůrcům hazardu.

Článek

Klatovy ve své stížnosti namítaly, že ministerstvo financí dočasně suspendovalo existující, ústavně garantovanou a ÚS uznanou možnost obcí regulovat provozování interaktivních VLT na svém území.

„Napadené ustanovení dle navrhovatele brání přezkumu a případnému zrušení ministerstvem vydaných povolení k provozování interaktivních VLT, ačkoliv podle judikatury ÚS jde o otázku, jejíž regulace spadá do ústavně garantované pravomoci obcí,“ konstatoval soudce zpravodaj Miloslav Výborný.

Právo regulovat výherní přístroje na svém území přiznávají obcím starší nálezy ÚS. Přechodná doba zakotvená v loterijním zákoně jim to ale dočasně komplikuje. Sporná povolení vydalo ministerstvo financí pro takzvané videoloterijní terminály (VLT), což jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Původně měla platit až deset let. Některé obce chtěly terminály rušit okamžitě. Novela zákona nakonec stanovila tříletou přechodnou dobu.

Soudci se nad případem radili v plénu a nakonec z novely loterijního zákona vyškrtli ustanovení, která umožňovala provozovat VLT povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014.

Resort rozhodnutí respektuje

Klatovský starosta Rudolf Salvetr uvedl v České televizi, že jej rozhodnutí soudu potěšilo. „Dlouhodobě jsme vydávali stanovisko, že si videoloterijní terminály na území města nepřejeme,“ uvedl. Ministerstvo financí ale podle něj dávalo dlouhodobě najevo, že si je naopak přeje.

Ministerstvo financí rozhodnutí soudu respektuje. „Nastolení dalšího postupu je odvislé od následné analýzy rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvedl mluvčí resortu Jakub Haas.

„Nicméně je třeba připomenout, že již tato novela zákona, která umožnila obcím regulovat hazard od roku 2012 a současně i zvýšila odvodové zatížení hazardu, způsobila, že ministerstvo financí zrušilo téměř 30 tisíc herních povolení, z drtivé většiny právě videoterminálů. Z obcí tak za poslední rok zmizela asi třetina těchto přístrojů. Zároveň se více než dvojnásobně zvýšily příjmy obcí z hazardu,“ dodal.

Provozovatelé loterií se bouří

Rozhodnutí soudu se nelíbí provozovatelům hazardu. „ÚS dnes rozhodl o tom, že se stát v podstatě vzdává regulace legálního herního průmyslu a předává tento segment trhu mafiím,“ komentoval výrok soudu ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petr Vrzáň ze sdružení Spelos symbolicky se symbolickým klíčem od loterií.

Ten také uvedl, že se nyní velká část loterijního průmyslu přesune na internet a do černých heren. Provozovatelé připravují žaloby, chtějí se domáhat svých investic. Nároky prý vznesou také zahraniční firmy.

Odpůrci středečního rozhodnutí v čele s Vrzáněm se rozhodli dát svůj názor veřejně najevo. Před budovou soudu předali symbolický klíč od loterií mafiím.

„Za veliké vítězství VV a obcí nad ministrem Kalouskem“ označil rozhodnutí ÚS předseda strany Vít Bárta. Ostatní parlamentní strany prý nesou zodpovědnost za stav, který soud zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám