Hlavní obsah

Poslanci zřejmě nevěděli, o čem jednají. ČSSD chce změny u vodovodů vyškrtnout

Právo, Novinky, jas, rsk
Aktualizováno

Návrh ministerstva zemědělství, které chce v novele zákona přenést náklady na provoz a údržbu vodovodních přípojek pod veřejnými prostranstvími na majitele domů, se pranic nezamlouvá ČSSD, ač pro jeho přikázání do výborů v prvním čtení její poslanci rovněž hlasovali. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky drtivá většina poslanců netušila, že norma obsahuje takto kontroverzní návrh, a proto k ní neproběhla žádná debata.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Opravy by měl nově hradit vlastník

Článek

Představitelé ČSSD v pátek na tiskové konferenci uvedli, že strana při projednávání ve výborech navrhne, aby byla kontroverzní pasáž, přenášející odpovědnost za přípojky na majitele domů, vypuštěna.

Sobotka připomněl, že lidé v minulosti nemohli nijak ovlivnit stav přípojek, a bylo by proto absurdní, aby nyní měli platit za jejich údržbu. "Vláda znovu zkouší, co si může k občanům dovolit," dodal s tím, že premiér Petr Nečas (ODS) by měl udělat na ministerstvu zemědělství pořádek.

ČSSD: Věděla vláda, o čem hlasuje? 

Sobotka spolu s místopředsedou Michalem Haškem připomněl, že ceny vodného a stočného v posledních letech výrazně vzrostly, a to mimo jiné i kvůli nárůstu DPH. Hašek si položil otázku, zda by se v případě přijetí normy snížila cena vody.

Já si skutečně myslím, že v okamžiku, kdy zákon takto hladce procházel prvním čtením, tak drtivá většina poslanců vůbec nevěděla, že v tom zákoně je takto závažné ustanovení
předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté normu v prvním čtení bez širší debaty podpořili, neboť spoléhali, že jde o transpozici evropské normy. Sobotka se pozastavil i nad tím, zda o tomto ustanovení věděla vláda, když návrh schvalovala.

„Já si skutečně myslím, že v okamžiku, kdy zákon takto hladce procházel prvním čtením, tak drtivá většina poslanců vůbec nevěděla, že v tom zákoně je takto závažné ustanovení,“ uvedl Sobotka. V prvním čtení poslanci hlasováním rozhodovali o přikázání do výborů.

Zpravodaj věc zřejmě nečetl

Normu dost možná pořádně nečetl ani zpravodaj tisku Ladislav Skopal (ČSSD). Ten ve Sněmovně pochválil ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS), který návrh prezentoval, za "brilantní výklad". Stanjura přitom hovořil i o tom, že návrh obsahuje změny "týkající se opravy a údržby vodovodních nebo kanalizačních přípojek".

"Je chyba, že si to nepřečetl. Teď je to třeba napravit. Důležitý pro občany bude výsledek," uzavřel Sobotka.

Ministerstvo: Jednali jsme na žádost ombudsmana

Podle mluvčího resortu Jana Žáčka zapracovalo ministerstvo kritizovanou změnu do zákona „na přímou žádost úřadu ombudsmana, který požadoval úpravu tohoto ustanovení, zejména s ohledem na rozlišení opravy a úplné obnovy přípojky“.

„Novela zákona o vodovodech a kanalizacích vychází ze zkušeností z praxe. Většina poruch vodovodních i kanalizačních přípojek je způsobena překročenou životností těchto zařízení. V současnosti platí za výměnu přípojky její vlastník, zatímco za pouhou opravu provozovatel kanalizační nebo vodovodní sítě. Vlastníci pak často žádali o opravu přípojky, která už byla za hranicí životnosti, a bylo tak jasné, že bude nutné ji v krátké době opravovat znovu. Toto nesystémové řešení zvyšuje náklady všem uživatelům, protože provozovatelé rozpočítávají výdaje na opravy do cen vodného a stočného,“ dodal Žáček.

„Nejde o to, že by vláda chtěla převést na lidi další náklady,“ poznamenal na tiskové konferenci ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že náklady zůstanou stejné. „Lidé to zaplatí tak jako tak, jen to buď uhradí pro všechny, nebo si to zaplatí ten, ke komu přípojka fyzicky patří,“ řekl.

Stávající znění
Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství, zajišťuje provozovatel ze svých provozních nákladů.
Navrhované znění
Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství, zajišťuje provozovatel vodovodu nebo kanalizace na základě písemné žádosti vlastníka přípojky, a to na jeho náklady.
zdroj: návrh tisku v Poslanecké sněmovně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám