Hlavní obsah

Prezident Zeman podepsal euroval

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal ve středu na Pražském hradě dodatek lisabonské smlouvy, který umožňuje vznik záchranného fondu na pomoc ohroženým ekonomikám eurozóny. Česká republika byla poslední zemí EU, která dokument neratifikovala. Podpis totiž odmítal bývalý prezident Václav Klaus.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman podepisuje dodatek lisabonské smlouvy.

Článek

„Stalo se to poněkud opožděně, ale díkybohu se to stalo,“ prohlásil Zeman. Podle něj se jedná o symbol přihlášení se k hlavnímu proudu evropské integrace.

Evropský stabilizační mechanismus, který je předmětem doplňku Lisabonské smlouvy, je jedním z nástrojů pro země eurozóny, jimž má pomoci překonat ekonomickou krizi poskytováním půjček či jinými finančními operacemi. Státy eurozóny přispějí do pokladny ESM 80 miliardami eur, na půjčky má ESM 500 miliard eur. [celá zpráva] První pomoc poskytl ESM loni v prosinci Španělsku.

Důvodem k podpisu byla podle Zemana skutečnost, že Česká republika dosud byla poslední z 27 zemí EU, která dokument neratifikovala, a také fakt, že euroval schválily i obě komory parlamentu.

Klaus připojit podpis odmítal, v prosinci ho dokonce označil za „zrůdnou věc“. Podle jeho nástupce jde hlavně o symboliku, protože euroval se bude ČR týkat, až když přijme společnou evropskou měnu.

S úspornou žárovkou jako v márnici, rýpl si Zeman

Prezident Miloš Zeman uvedl, že se s šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem bavili zejména o plánech EU na další integraci. Hovořili také o ekonomických reformách. Zeman podotknul, že si neodpustil také poznámky o některých opatřeních EU, jako jsou úsporné žárovky. "Jednu z nich jsem si nainstaloval na chalupě a od té doby je tam jako v márnici," prohlásil.

V žertu také Zeman uvedl, že Barrosovi navrhnul, aby se sídlo Evropské unie přestěhovalo do Prahy. Barroso uvedl, že by to bylo poněkud složité na realizaci, nicméně ocenil alespoň to, že v České republice sídlí Evropská navigační agentura Galileo.

Barroso Zemanovi poděkoval za pozvání do Prahy. EU podle něj prochází nyní složitým transformačním obdobím plným reforem. "Podpis k dodatku je jasným příkladem toho, že v Evropě skutečně potřebujeme spolupráci a stabilitu," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám