Hlavní obsah

Ministerstvo se omluvilo za chybu v počtu amnestií zastavených kauz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti se v pátek omluvilo za chybu týkající se výčtu kauz zastavených kvůli neúměrné délce trestního řízení na základě novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause. Ve zprávě pro vládu, kterou resort minulý týden předložil, bylo uvedeno, že kvůli tomu došlo k zastavení 3120 kauz. Skutečný počet je desetinásobně nižší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl čísla na pravou míru.

Článek

"Správný údaj je ten, který přednesl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman," uvedlo ministerstvo. Ten ve čtvrtek v Senátu sdělil, že amnestie se dotkla pouze 331 případů. Resort uvedl, že v původním materiálu došlo k tiskové chybě.

Podle zprávy bylo k poslednímu únorovému dni amnestováno celkem 50 184 osob, z toho 13 154 lidí odsouzených k nepodmíněným trestům a 28 310 k podmíněným trestům odnětí svobody.

"Číslo amnestovaných nepodmíněných trestů se do budoucna již zásadním způsobem zvyšovat nebude, to však neplatí u podmíněných trestů, neboť tam je agenda amnestie stále v běhu a lze očekávat nárůsty," stojí ve zprávě.

Statistika policejního prezidia uvádí, že amnestovaní vězni se na znovunabyté svobodě dopustili k 1. březnu celkem 537 deliktů, z toho 316 trestných činů. Převažují delikty majetkového charakteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám