Hlavní obsah

Přívaly sněhu vystřídá náledí, varovali meteorologové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českou republiku zaskočila den před začátkem astronomického jara nebývalá sněhová nadílka. Ta ale dlouho nevydrží. Už v úterý by mělo být kolem sedmi stupňů Celsia. Neznamená to však příslib teplých a slunečných jarních dní, na ty si podle Dagmar Honsové z Meteopressu budou muset lidé v Česku počkat skoro až do půlky dubna.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

„Taková sněhová nadílka jako v pondělí ráno nás již v nejbližší době nečeká,“ ujistila Honsová. Už v úterý by sníh měl roztávat. Teploty se budou pohybovat nad bodem mrazu, například ve Středočeském kraji vystoupí až na 7 stupňů Celsia.

Spolu s tím však hrozí tvorba náledí, neboť přes noc mohou teploty zase spadnout až k -4 stupňům. Před tím už varoval také Český hydrometeorologický ústav, který vydal výstrahu platnou pro východní část republiky. Jinak v noci na středu, která je prvním dnem astronomického jara, nasněží jen výjimečně.

Během středy bude od západu přibývat oblačnosti, slabé sněhové nebo smíšené srážky se však vyskytnou pouze na horách. Středa bude zároveň nejteplejším dnem týdne, v maximech naměříme 6 až 10 stupňů. Zbytky sněhu tak budou nadále tát. Podle Honsové ale zatím nehrozí povodně. Sněhu totiž není tolik, navíc nemají přijít výraznější dešťové srážky.

Ochladí se na konci týdne

Mírně se ochladí v závěru týdne. Už v pátek se budou odpolední teploty pohybovat mezi 0 až 4 stupni. Stejné hodnoty vydrží i přes víkend. Jen ojediněle se vyskytnou slabé sněhové přeháňky.

Ani následující týden nepřinese přílišné oteplení nebo slunečné počasí. „Zatím to vypadá, že na jaro s teplotami přes 10 stupňů si budeme muset počkat až na konec první dubnové dekády,“ uvedla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám