Hlavní obsah

Ministerstvo nestihne vyčerpat přes čtyři miliardy korun z fondů EU

– Praha • Aktualizováno

Ministerstvu pro místní rozvoj hrozí podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), že v rámci programu Technická pomoc za období let 2007 až 2012 nestihne vyčerpat 4,4 miliardy korun z evropských fondů. Ministerstvo mělo do října 2012 schváleno k proplacení 1,3 miliardy korun z celkové částky 5,7 miliardy Kč, uvedl NKÚ.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Do loňského října mělo ministerstvo schváleno k proplacení jen 1,3 miliardy korun.

Článek

Podle úřadu si ministerstvo už od roku 2007 špatně zvolilo indikátor, jímž vyhodnocuje naplňování cíle programu. Resortu tak chybí ukazatel toho, jestli byly peníze v programu vynakládány skutečně účelně a hospodárně.

Například zakázku za 300 miliónů korun připravilo ministerstvo podle zjištění NKÚ tak nekvalitně a se zpožděním, že musela být zrušena. Čeho se týkala, úřad neuvedl.

Později ministerstvo vypsalo další dvě výběrová řízení a v rámci jednoho z nich zaplatilo semináře pro příjemce evropských dotací. Kontroloři zjistili, že téměř polovinu účastníků tvořili lidé, kterým seminář nebyl určen.

Kromě resortu, jenž řídí operační program Technická pomoc, prověřili kontroloři také Centrum pro regionální rozvoj ČR, které přijímá, hodnotí a následně kontroluje konkrétní projekty. Zaměřil se na sedm vybraných projektů za 390,5 miliónu korun.

Resort nesouhlasí

Ministerstvo se proti výsledkům kontroly ohradilo s tím, že nevyčerpané peníze přesunulo na potřebnější projekty. "MMR při průběžném hodnocení došlo k závěru, že se cíle tohoto operačního programu podaří naplnit s méně prostředky, než se původně plánovalo," reagovala mluvčí ministerstva Jana Jabůrková s tím, že resort nyní rozhoduje o přesunu zbytku nevyužitých peněz do potřebnějších programů.

Na výtku ohledně špatně zvoleného indikátoru pro vyhodnocení naplňování cíle programu odpověděla Jabůrková, že ministerstvo hodnotí projekty podle objektivně měřitelných indikátorů, které schválila Evropská komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám