Hlavní obsah

ČSSD oznámila, že po vyhraných volbách zvýší daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek na sobotní části sjezdu strany v Ostravě oznámil plány sociálních demokratů na změny daňového systému po případném volebním vítězství. Základem je zavedení progresivního zdanění příjmů fyzických osob s horní sazbou až 38 procent proti současným 15 procentům a případné sedmiprocentní solidární dani.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Článek

Firmám by ČSSD zvýšila daně z 19 na 21 procent a zavedla by druhou, třicetiprocentní sazbu daně pro velké finanční, energetické a telekomunikační firmy.

"Naší vlajkovou lodí je nepochybně daň z příjmů fyzických osob," prohlásil Mládek. "Já bych tady chtěl potvrdit bez jakýchkoli pochybností, my prostě zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy," slíbil. Současnou superhrubou mzdu chce zrušit. V případě zvýšení daně firmám řekl, že stížnosti na odliv peněz na dividendách jsou legitimní.

Živnostníci podle Mládka parazitují

Mládek zároveň obvinil živnostníky, že parazitují na zaměstnancích. Prioritou strany podle něj bude i boj proti švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí na živnostenský list místo pracovní smlouvy. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že se nevybírají peníze na sociální pojištění. "Dospělo to tak daleko, že řada tzv. OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), pokud se nic neudělá, tak ty jejich důchody budou minimální," varoval. "Takže my to vlastně uděláme v jejich zájmu," dodal.

ČSSD chce také odložit fungování jednoho inkasního místa, kam plátci daní a dalších odvodů směřují veškeré platby. "To budeme muset odložit, protože jinak to skončí úplně stejně jako sKarty," řekl Mládek.

Nečas: hrozí útlum podnikání

Premiér a předseda ODS Petr Nečas uvedl v reakci na Mládkovy výroky, že masivní zvyšování výdajů a daní povede mimo jiné k útlumu podnikání a vyšší nezaměstnanosti. Ohradil se také proti přirovnání živnostníků k parazitům.  [celá zpráva]

ČSSD podle Nečase nepochopila, co se děje v celé Evropě, a stále zůstává protireformní stranou.

Vyšší minimální mzda

Sociální demokraté plánují v případě volebního úspěchu také zvýšení minimální mzdy. Ta by podle jejich představ měla postupně do roku 2018 vzrůst až na 12 tisíc korun. Píše se o tom v programovém dokumentu ČSSD "2014: Nový začátek pro naši zemi“.

Anketa

Souhlasíte se zavedením progresivní daně z příjmu?
Ano
33,1 %
Ne
66,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56963 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám