Hlavní obsah

ČSSD potopila Dienstbiera, Škromach i Zaorálek místa ve vedení ubránili

– Ostrava • Aktualizováno
Novinky, jov, fia

V poslední volební bitvě pátečního sjezdu ČSSD v Ostravě se rozhodovalo o řadových místopředsedech strany, podle informací Novinek byli v prvním kole volby místopředsedů znovuzvoleni Zdeněk Škromach a Lubomír Zaorálek. Novým místopředsedou byl zvolen plzeňský hejtman Milan Chovanec. Naopak ve vedení skončil kandidát ČSSD v nedávné prezidentské volbě Jiří Dienstbier.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Dienstbier (vpravo) v Ostravě na volebním sjezdu ČSSD neobhájil funkci místopředsedy.

Článek

Z 547 platných hlasů Škromach získal 413, Zaorálek 412, Chovanec obdržel 332 hlasů. Martinu Starcovi podle původních informací znovuzvolení uniklo o jeden hlas. Lístky proto byly přepočítány. Poté bylo oznámeno, že byl Starec znovuzvolen 298 hlasy. „Z počítání jsem velmi rozpačitý,“ komentoval to pak Starec s tím, že věří, že volební komise udělala vše proto, aby výsledek byl jasný a průkazný.

Ze hry definitivně vypadl Jiří Dienstbier, který ve vedení ČSSD skončil. Obdržel 237 hlasů, což nestačilo. Delegáti sjezdu Dienstbierovi spočítali to, že ve druhém kole prezidentské volby, do něhož se neprobojoval, nepodpořil na rozdíl od oficiálního stanoviska ČSSD Miloše Zemana.

„Chtěl bych poděkovat, a byť to v mém případě nevyšlo, nic nekončí, všechny hodnoty, o které jsem usiloval pro mě mají cenu i nadále,“ prohlásil po neúspěchu Dienstbier.

O místopředsedkyni stále není jasno

O post místopředsedkyně mají zájem nynější místopředsedkyně Marie Benešová a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. V pátečním prvním kole volby nebyla zvolena ani jedna a ve druhém informací také ne.

Oficiální výsledky oznámil v sobotu ráno krátce po zahájení druhého dne sjezdu opoziční strany předseda volební komise Lukáš Kaucký. Ani Benešová s 271 hlasy ani Gajdůšková s 269 hlasy od delegátů nedostaly potřebnou podporu. Před druhou volbou mohou sociální demokraté navrhnout další jména. Podle stanov musí být jedním z místopředsedů ČSSD žena.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lubomír Zaorálek při vystoupení na sjezdu ČSSD.

Ve volbě místopředsedů neuspěli Jaroslav Foldyna se ziskem 173 hlasů a Jiří Bodenlos s 99 hlasy. Jihočeský hejtman Jiří Zimola se kandidatury vzdal přímo v projevu před delegáty.

Pozici obhájil předsedy ústřední kontrolní komise Vojtěch Mynář, když získal 531 z 590 hlasů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zdeněk Škromach při projevu před delegáty sjezdu ČSSD v Ostravě.

Sjezd v pátek znovu zvolil do čela ČSSD Bohuslava Sobotku jako předsedu a  Michala Haška jako statutárního místoředsedu strany. Oba po svém zvolení zdůrazňovali, že nové stranické vedení by měl být dobře spolupracující tým, který ČSSD pomůže uspět ve volebním roce 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám