Hlavní obsah

Soud rozhodl o propuštění Ratha na dvoumiliónovou kauci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obviněný poslanec David Rath může podle pátečního rozhodnutí Okresního soudu Praha-východ odejít z vazby na dvoumiliónovou kauci. Rath ale ve vězení zatím zůstane, protože státní zástupce proti tomu podal stížnost. Případné Rathovo propuštění na kauci musí projednat krajský soud.

Davida Ratha propustí z vazby na dvoumiliónovou kauciVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupce Zdeněk Čermák ze středočeského krajského zastupitelství podal proti rozhodnutí soudu stížnost okamžitě. Podle jeho slov by měl Rath zůstat ve vazbě až do doby, než začne hlavní líčení. Tato stížnost má odkladný účinek, takže Rath zůstává nadále za mřížemi, než o ní rozhodne středočeský krajský soud.

Státní zástupce rovněž řekl, že nesouhlasí ani se samotnou kaucí, která je podle něj příliš nízká.

Pro Ratha nadále platí důvod útěkové vazby. Právě proto byla vyměřena kauce na jeho propuštění. V případě, že by byl Rath propuštěn, musel by se vždy jednou týdně dostavit za probačním úředníkem. Musel by také odevzdat pas a nesměl by vycestovat ze země.

Kauce zaplacena

Dvoumiliónovou kauci za Ratha už počátkem týdne složila jeho manželka Eva a otec Ratmír. Podle Evy Rathové šlo o rodinné úspory, přičemž větší část kauce složil právě Ratmír Rath.

Mluvčí soudu v Praze-východ Jiří Wažik už v pondělí řekl, že je velmi pravděpodobné, že soud odsouhlasí Rathovu žádost o propuštění. „Když zaplatil tu kauci, tak velmi pravděpodobně bude rozhodnuto, že se propouští z vazby na svobodu s tím, že se připouští peněžitá záruka. Státní zástupce si ale podal stížnost, což znamená, že spis půjde ke krajskému soudu. Takže i když bude v pátek propuštěn, tak fakticky propuštěn nebude,“ podotkl Wažik.

Rath opakovaně usiluje o propuštění na svobodu, tentokrát navíc i kvůli vážnému zranění otce, který si prý těžce poranil páteř. Možná i proto okresní soud nyní stanovil kauci na dva milióny, zatímco loni v srpnu jich požadoval rovnou čtrnáct.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám