Hlavní obsah

Novým ministrem obrany bude Vlastimil Picek

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosavadní první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek se podle informací Práva stane novým šéfem tohoto resortu. Právu to nepřímo potvrdil ministr zahraničí a předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Picek dorazil ve čtvrtek odpoledne do Strakovy akademie, kde se má zřejmě setkat s premiérem Nečasem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Picek se s největší pravděpodobností stane novým ministrem obrany.

Článek

Picek ve čtvrtek krátce před 14:00 dorazil do Strakovy akademie. Podle informací ČTK by měl jednat právě s ministerským předsedou. "Pan premiér konkrétní jména nekomentuje," řekl Nečasův mluvčí Michal Schuster.

Schwarzenberg před tím na otázku, zda bude Picek novým ministrem obrany, odpověděl: „To jste řekl vy.“ Na dotaz, proč nyní ministr zahraničí změnil názor, když dříve Picka jako nového ministra odmítal, uvedl, že vše bude komentovat, až informaci oficiálně oznámí premiér Petr Nečas.

Jak řekl Schwarzenberg Právu už ve středu, Nečas by měl jméno nového ministra oznámit v pátek.

Nalezena dohoda

Právě bývalý náčelník generálního štábu Picek byl dlouhou dobu Nečasovým největším favoritem na post šéfa obrany. Podle informací Práva se jeho šance zvýšila, protože pro Schwarzenberga přestal být nepřijatelný jako dřív. Neústupná byla při jednáních jen vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Nečas ve středu znovu po jednání vlády uvedl, že najít šéfa obrany je složitá věc, protože hledá odborníka, nestraníka, se kterým navíc musí souhlasit všichni koaliční předsedové.

Podle informací Práva z TOP 09 Schwarzenberg přehodnotil odmítavý postoj k Pickovi, aby odblokoval pat. Na dotaz, zda by na Picka na obraně kývl, Schwarzenberg ve středu uvedl: „Jsem v jednání s panem premiérem Nečasem, snad to vyřešíme.“ Dříve však na stejný dotaz odpovídal, že s bývalým generálem v čele obrany bychom se dostali na úroveň Guatemaly.

Peake z vlády neodejde

Neoblomná zůstává Peake. „Nepovažuji za vhodné, aby bývalý náčelník generálního štábu řídil ministerstvo obrany. Je vidět, že moje odvolání nebylo promyšlené a že Petr Nečas neměl připravený plán B,“ řekla Právu.

Nečas Peake v prosinci z ministerstva obrany odvolal po osmi dnech právě kvůli Pickovi. Nelíbilo se mu, že ho šéfka LIDEM hned po příchodu do funkce odvolala z pozice prvního náměstka.

Koho Nečas jmenuje ministrem obrany a zda to bude Picek, Peake ve čtvrtek ráno nevěděla. I kdyby to nakonec byl Picek, tak Peake z vlády neodejde. Podle ní by ale Nečas porušil slovo.

"Nic o tom nevím, nikdo se mě neptal, ani mě nikdo nekontaktoval," řekla Právu ve čtvrtek ráno Peake. Na dotaz, jaká by byla její reakce, kdyby se Nečas rozhodl pro Picka, odpověděla: "Jestli čekáte, že odejdu kvůli tomu z vlády, tak neodejdu, i když by si to možná někdo přál. Prostě by byl jmenován ministr obrany bez koaliční dohody. Šlo by o porušení slova premiéra, že bude jmenován ministr obrany jen tehdy, když se na něm shodnou všechny tři koaliční strany."

Podle politiků z ODS by měla Peake svou hrdost překousnout a s Pickem se smířit. „Paní vicepremiérka by měla Picka vydýchat v zájmu fungování ministerstva obrany,“ řekl Právu senátor ODS Tomáš Kladívko. Podle místopředsedkyně branného výboru Sněmovny Jany Černochové (ODS) by Picek vedení resortu zvládl „bravurně“. Dodala, že v Itálii se ministrem obrany také stal exnáčelník generálního štábu.

ČSSD není proti

Nečas ve středu v reakci na Schwarzenberga – který vyjádřil obavy, že si premiér, který obranu dočasně vede, možná chce ministerstvo ponechat pro ODS – uvedl: „ODS si na tento resort nedělala a nedělá nadále nároky.“

Podle zdroje z vlády se ve středu dopoledne Schwarzenberg premiéra zeptal, kdy bude známo jméno nového ministra. „Ptal se, proč se k věci zatím nesešla koalice. Nečasovi také řekl, že se ho novináři na to každý týden ptají a že je mu to nepříjemné. Premiér pouze konstatoval, že to bere na vědomí,“ řekl zdroj Právu.

Opoziční ČSSD radí, aby zvolil nejsnazší řešení. „Když koalice nemá vlastního kandidáta a chce tam nestranického odborníka, tak logickou volbou by byl Picek, který by resort stabilizoval,“ řekl Právu stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám