Hlavní obsah

Do Prahy přiletěl britský princ Edward, setkal se se Zemanem a zajde do divadla

Praha

V úterý odpoledne přiletěl do Prahy nejmladší syn britské královny Alžběty II. princ Edward s manželkou Sophií. Na Pražském hradě se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Během třídenního pobytu se pár chystá také do divadla.

Foto: Petr Hloušek

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý 12. března 2013 na Pražském hradě Jejich královské Výsosti prince Edwarda, hraběte z Wessexu, s manželkou Sophií, hraběnkou z Wessexu

Článek

Hrabě a hraběnka z Wessexu zavítali do české metropole na pozvání české pobočky nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu a britského velvyslanectví v Praze. Plánují navštívit některé vzdělávací a sociální instituce i zhlédnout prezentaci české kultury a britské módy. Edward je v Česku již potřetí. Naposledy to bylo v červenci roku 2005.

Setkání s prezidentem Milošem Zemanem bylo naplánováno na úterní odpoledne na Pražském hradě. Pro Zemana je to v roli prezidenta vůbec první oficiální zahraniční návštěva.

Prezident a princ se v doprovodu manželek sešli v Trůnním sále. Zeman přivítal princeznu Sophii kyticí květin. Princi Edwardovi řekl, že dnešek je pro něj teprve druhým pracovním dnem ve funkci a je rád, že jeho první host pochází z jeho oblíbené země.

Princ Edward dorazil do PrahyVideo: Novinky

Jednou z hlavních částí princova programu je středeční předávání certifikátů Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu talentovaným mladým lidem. Funkci předsedy princ převzal po svém otci, který nadaci založil. Pod svoji správou má v současnosti 140 účastnících se zemí z celého světa.

Podívá se na Královu řeč

Ve středu se hraběcí pár vydá do Divadla pod Palmovkou, kde zhlédne část zkoušky hry o králi Jiřím VI., Edwardově dědečkovi, známé z oscarového filmu Králova řeč.

Princ Edward je čtvrtým potomkem a třetím synem Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Narodil se 10. března 1964 a je sedmým v pořadí na královský trůn. S princeznou Sophií má dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám