Hlavní obsah

Nikdy jsem premiérům nedoporučoval, kdo má být ministrem, řekl Klaus

• Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středečním rozhovoru pro Českou televizi řekl, že za celou dobu svého prezidentování, tedy uplynulých deset let, žádnému z premiérů nedoporučil žádné jméno ministra. Řekl, že jak se jeho čas ve funkci krátí, situace na něj trochu doléhá. Klause čeká ve čtvrtek poslední den ve funkci prezidenta republiky.

Nikdy jsem premiérům nedoporučoval, kdo má být ministrem, řekl KlausVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Párkrát jsem pozdvihl obočí nad tím či oním ministrem,“ řekl Klaus a připomněl poslední případ, kdy se podivoval nad jmenováním Karolíny Peake (LIDEM) ministryní obrany. Ta ve funkci poté vydržela osm dní.

„Nikdy jsem žádnému z premiérů nenavrhoval žádnou osobu ani veřejně, ani potichu, ani potajmu," řekl Klaus.

V rozhovoru se vracel k amnestii, o níž opět prohlásil, že je stále přesvědčen, že to byl správný krok. Se svým týmem o ní prý uvažoval celých deset let.

Milosti už neudělí

Klaus také vyloučil, že by na poslední den ve funkci chystal překvapení v podobě milostí. Že se chystá ještě nějaké udělit, sdělil Hrad na začátku roku. Později ale vyjádření Klausův tajemník Ladislav Jakl zmírnil a řekl, že žádostí přichází tolik, že není v lidských silách se jimi probrat a posoudit je. [celá zpráva]

Prezident se vrátil i k amnestiím. Řekl, že on a jeho nejbližší spolupracovníci o ní uvažovali deset let. "Nechtěl jsem dělat amnestii, která by se týkala několika desítek lidí, byla by jen hříčkou," řekl. Zopakoval, že přesně nevěděl, koho konkrétně se bude týkat. Kritéria piloval dlouho a dospěl k tomu, že se amnestie bude týkat tří hlavních skupin. Malých trestů, starších vězňů a nekonečně se vlekoucích případů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus ve studiu České televize před rozhovorem

Přiznal se také, že měl trochu obavy z období, kdy budou vedle sebe dva prezidenti, on a nově zvolený Miloš Zeman. Žádné střety ale nenastaly.

Chtěli vedle mě stát

Prezident, který má před sebou několik posledních hodin ve funkci, se vyjádřil také k žalobě pro velezradu, která je na něj podána u Ústavního soudu.

Podivil se nad tím, že žalobu podepsali lidé, kteří se k němu dříve stavěli spíše pozitivně. „Jsou tam lidi, kteří se přede mnou ukláněli, usilovali, aby mohli stát se mnou na pódiu,“ řekl Klaus, odmítl ale jmenovat.

Z vývoje ODS jsem smutný

Klaus také řekl, že ho stále nemrzí, že se před lety vzdal čestného předsednictví ODS. „Vůbec toho nelituji, jsem smutný z toho, jak se ODS vyvíjí a nejsem schopen s tím nic udělat,“ řekl Klaus. Podle něj jsou ve straně lidé, kteří smýšlí stejně jako on, bylo by ale potřeba, aby byli víc slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám