Hlavní obsah

Peake chce prezidentům sebrat právo vyhlásit amnestii

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidenti České republiky by v budoucnu mohli přijít o právo udělovat amnestie. Tak to alespoň požaduje vicepremiérka Karolína Peake, která připravuje návrh ústavního zákona, jenž by hlavu státu o tuto možnost připravil.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM).

Článek

„Zachována by byla jen možnost prezidenta udělit adresnou milost konkrétní osobě. V demokratickém státě považuji pravomoc vyhlásit obecnou amnestii v podstatě jedinou osobou za monarchistický přežitek,“ uvedla Peake. Neuznává-li stát kolektivní vinu, neměl by podle ní uznávat ani kolektivní nevinu.

Svůj krok podložila analýzou, z níž prý vyplývá, že je Česká republika co se týče udělování amnestie spíše výjimkou. „Zpracovala jsem srovnání využití amnestie v moderních demokratických státech a lze konstatovat, že pravomoc vyhlašovat amnestii má většinou širší sbor, například parlament, aby nemohlo jít o rozhodnutí dvou lidí, jako tomu bylo u nás. Lze také konstatovat, že většina západních států amnestii prakticky nevyužívá,“ řekla.

Klaus podle ní při vyhlášení amnestie postupoval špatně, ale jednal v rámci své pravomoci. „Jednání Senátu Parlamentu ČR o velezradě prezidenta republiky v souvislosti s jím vyhlášenou amnestií považuji za úsměvné gestíčko. Jedinou sankcí za velezradu je pozbytí prezidentského mandátu, který skončí tak jako tak již tento čtvrtek,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám