Hlavní obsah

Konec zimy bude spíše chladnější, očekávají meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr zimy bude podle výhledů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spíše chladnější. Srážky by měly být četnější především počátkem března. Celkově by dalších 30 dní mělo být teplotně podprůměrných, a srážkově průměrných.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Dlouhodobý teplotní průměr pro období od 25. února do 24. března je 2,7 stupně Celsia, se 60procentní pravděpodobností bude ale letos v tomto období chladněji. Průměrné množství srážek je 40 milimetrů, podle meteorologů spadne obvyklé množství sněhu a deště na 40 procent.

Příští týden bude srážek méně, teploty by se měly pohybovat zhruba mezi nulou až čtyřmi stupni Celsia. Průměrnými teplotami se ale rozumí průměr mezi nočními a denními teplotami, denní maxima tedy budou stoupat výše.

Začátek března má naopak přinést nadprůměrné množství srážek, teploty se budou pohybovat nad nulou.

Na období od 11. do 17. března hlásí meteorologové průměrné teploty dva až pět stupňů Celsia, s pravděpodobností 40 procent ale bude chladněji než obvykle a teploty mohou spadnout pod bod mrazu. Srážek bude obvyklé, případně menší množství, než je typické pro toto období. V týdnu, kdy začne astronomické jaro, by pak měla rtuť teploměru klesat pod nulu jen výjimečně.

ČHMÚ začíná vydávat měsíční předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, tyto předpovědi totiž příliš nevycházely. Nové informace udávají jen pravděpodobnost, s jakou budou v daném období srážky a teploty podprůměrné, nadprůměrné či průměrné. Tyto předpovědi fungují do konce února v testovacím režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám