Hlavní obsah

Rozklad v ODS vyrábí další rebely

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Loď se potápí, ale na palubě se tančí. Tak vidí situaci ve své straně někteří členové ODS. Po rozladěných starostech, kteří se už pár týdnů vedení strany vzpírají, se rebelie podle zjištění Práva projevuje i v poslaneckém klubu ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS na tiskové konferenci v Praze

Článek

Terčem nespokojených je stejně jako u starostů premiér a šéf ODS Petr Nečas, protože s poslanci dostatečně nekomunikuje.

„Každý si už dělá, co chce, někteří si hledají trafiky, protože tuší, že po příštích volbách se už do Sněmovny nedostanou,“ popsal situaci Právu jeden z čelných členů klubu, který si ale nepřál být jmenován.

ODS se jen zdánlivě podařilo vyřešit problém s rebely, z nichž tři Sněmovnu nakonec opustili. Další rozklad v padesátičlenném klubu se projevil tento týden, kdy se někteří poslanci v čele se šéfem sněmovního rozpočtového výboru Pavlem Suchánkem postavili proti vládnímu návrhu zákona o zrušení anonymních akcií.

Kvůli zásadnímu nesouhlasu s takovým krokem podal Suchánek pozměňovací návrh, podle kterého by anonymní akcie měly zmizet pouze u nově vzniklých společností a také v případě těch, které se budou ucházet o státní zakázky.

A kvůli neshodám Sněmovna odložila závěrečné hlasování o návrhu. Záminkou se stala nepřítomnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který zákon předkládal.

„Nemůžeme se tvářit jako pravicová strana a přitom nutit 32 tisíc firem, aby svolávaly valné hromady a měnily své postavení,“ řekl Právu Suchánek s tím, že obnažení akcií je na místě tam, kde půjde o státní zakázky.

„Vedení nás považuje za hlasovací stroje“

„ODS jsem zakládal a nechci, aby se chovala levicově a do voleb šla s osmi procenty,“ prohlásil poslanec s narážkou na uvadající preference a dodal: „Jsme v situaci, kdy horší to už být nemůže.“ Suchánek tvrdí, že v klubu je část poslanců, kteří chtějí změnit komunikaci mezi vedením strany a poslanci.

Podle jejich názoru považuje stranické vedení poslance za hlasovací stroje, které schválí vše, co jim z vlády přijde.

„Jde o to, že bychom měli dopředu vědět před jednáním na K9, co se připravuje, a měli mít možnost se k tomu vyjádřit,“ uvedl Suchánek.

Nejde přitom jen o zákony, ale také o novou koaliční smlouvu, kterou v těchto dnech vyjednavači ODS, TOP 09 a LIDEM připravují.

„Nikdo nechce pokládat vládu, poslanci jen chtějí, aby s nimi vedení komunikovalo, jako to bylo v minulých volebních obdobích,“ tvrdí šéf rozpočtového výboru.

Mezi poslanci tak znovu zní stejné názory, které loni ke konci roku vedly k rebelii několika poslanců, z nichž jeden opustil klub a tři nakonec složili mandát.

A pokud se přístup partajních špiček nezmění? „Nechci předjímat, co se stane,“ dodal Suchánek. Připustil ale, že podzimní kongres by se klidně mohl změnit na volební. „Jaký bude, záleží na tom, jak se bude vedení chovat,“ podotkl. Nespokojenost svých lidí připouští i šéf klubu Marek Benda.

„Vždycky se najdou lidé, kteří se budou nějak chtít vymezit proti vládním návrhům,“ řekl Právu. O jejich motivaci ale nechtěl spekulovat.

Při hlasování mohou být potíže

Jiný člen vedení klubu Právu v pátek řekl, že část poslanců je natolik rozladěná, že s hlasovací jednotou poslanců mohou být značné potíže.

Koalici tak při prosazování jejích návrhů může zachránit fakt, že už nejspíš nechystá žádné klíčové legislativní změny, na kterých by se měl lámat chleba. Z vládního pohledu nejdůležitější zákony prošly do konce loňského roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám