Hlavní obsah

Za výroky o Havlovi se omlouvat nebudu, vzkázal Klaus

Novinky, ČTK, val, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se odmítl omluvit za výroky o svém předchůdci Václavu Havlovi. Považuje je za správné a pravdivé. V rozhovoru pro polský týdeník označil Klaus Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.

Václav Klaus se za slova o Havlovi nehodlá omlouvatVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Žádné nelichotivé komentáře na Havlovo jméno prý Klaus nedělal. "To jsou všechno věty, které já říkám dávno, ne-li dokonce desetiletí. Byly to lehce nahozené věty, za které se vůbec nestydím, které, myslím, jsou správné a pravdivé, a navíc říkal jsem je už dávno," řekl Klaus.

Havlismus jako ozvěna francouzského jakobínství

Klaus se v rozhovoru pro týdeník Do Rzeczy vyjadřoval na adresu Havla velmi kriticky. Jeho ideologii nazval havlismem a přirovnal ji k ozvěně francouzského jakobínství. Havel podle něj chtěl místo demokracie elitářskou postdemokracii, trh nazýval hokynářstvím. [celá zpráva]

Ve středu kvůli tomu vyzvali představitelé českého centra mezinárodního PEN klubu Klause, aby s útoky na Havla přestal. [celá zpráva]

Klaus se rovněž ve čtvrtek vyjádřil na téma absence ministra obrany. To, že po odchodu Karolíny Peake z čela resortu ještě nebyl vybrán její nástupce, označil za chybu. "Skoro automaticky jsem myslel, že v prvních dnech ledna za mnou pan premiér přijde s nějakým návrhem. Nic takového se nestalo," poznamenal Klaus. "Nemáme ministra ani první týden v lednu, ani první týden v únoru. Já myslím, že to dobře není," podotkl.

Klaus také uvedl, že jmenování Karolíny Peake ministryní obrany měl od počátku za chybu. "Samozřejmě panu premiérovi jsem jmenování paní Peake rozmlouval," uvedl.

Obranu řešila i Sněmovna

Kvůli neobsazenému postu ministra obrany musel ve čtvrtek ve Sněmovně předkládat resortní materiály ministr dopravy, neboť premiér Petr Nečas (ODS), který je vedením ministerstva pověřen, chyběl.

Opoziční zákonodárci v této souvislosti zmínili neudržitelnost stávající situace a nabádali nepřítomného premiéra, aby se už konečně rozhodl, kdo resort povede. „Věřím, že koalice není tak personálně vyprázdněná,“ konstatoval bezpečnostní expert ČSSD Jan Hamáček.

Anketa

Měl by se Václav Klaus omluvit za výroky o Václavu Havlovi?
Ano
63,5 %
Ne
36,5 %
Celkem hlasovalo 22940 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám