Hlavní obsah

Ministři na interpelace nedorazili, sněmovní lavice zely prázdnotou

Praha
Aktualizováno

Začátek pravidelných sněmovních interpelací se musel ve čtvrtek posunout o pět minut. V jednacím sále totiž nebyl přítomen ani jeden ministr a chyběla i řada poslanců. Místopředseda komory Jan Hamáček (ČSSD), který schůzi řídil, ji na pět minut přerušil a vyzval kluby, aby některého ministra sehnaly. Potom musel schůzi znovu přerušit. Situace se však opakovala i před polednem.

Poloprázdný jednací sálVideo: Novinky

 
Článek

Výzvu nakonec vyslyšel ministr financí Miroslav Kalousek a ministr zdravotnictví Leoš Heger (oba TOP 09), kteří po pěti minutách usedli ve svých vládních lavicích.

Chyběla však i řada poslanců. Hamáček už v úvodu schůze poznamenal při čtení omluv, že by bylo jednodušší nahlásit, kdo je přítomen. Poté ocitoval Miroslava Kalouska, jenž podle něj prohlásil, že "více než jako krize vládnutí to vypadá jako krize docházky".

Poté, co poslanci přečetli všechny písemné interpelace, nebylo možné kvůli nízkému počtu zákonodárců hlasovat o spokojenosti s odpověďmi. Schůze proto byla přerušena až do jedenácté hodiny.

Podobná situace se odehrála na začátku prosince, kdy na interpelace dorazilo jen 50 poslanců. Z vládních členů přišel jen premiér Petr Nečas. [celá zpráva]

Nedostatek poslanců pokračoval

V 11 hodin sice byla schůze opět zahájena a poslanci začali řešit doplnění seznamu cvičení české armády, nicméně na hlasování bylo v lavicích stále málo poslanců.

"Pohybujeme se těsně nad hladinou ponoru," oznámil kolegům místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. "Chci, aby se ukázalo, že je tady dost poslanců," rozhodl z pozice řídícího schůze a vyzval šéfy klubů, aby své ovečky sehnali. Schůzi proto následně opět na další minuty přerušil.

Před půl dvanáctou mohlo konečně dojít na hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám