Hlavní obsah

Do Česka se vrátí inverze, víkend bude oblačný

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky se po delší době vrátí inverzní charakter počasí. Víkend tak bude převážně oblačný. Slunečno bude pouze na horách. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Předpověď počasí na týdenVideo: Novinky

 
Článek

Meteoroložka připomněla, že se k svátku sv. Valentýna, který připadá letos na čtvrtek, váže řada pranostik, jež o něm hovoří jako o prvním jarním svátku. „Letos ale žádné výrazné oteplení rozhodně nepřinese,“ upozornila Honsová.

Naopak nastane výrazná změna v charakteru počasí. Českou republiku přestane ovlivňovat tlaková níže nad centrálním Středomořím, která místy přinášela trvalé srážky. „Místo toho se dostaneme pod mírný výběžek vyššího tlaku vzduchu, takže postupně nastane inverzní charakter počasí,“ doplnila.

Inverze až do středy

Počasí bude od pátku do neděle velmi podobné. Srážky budou pouze ojedinělé a ve formě slabých sněhových přeháněk, případně mrznoucího deště v nížinách.

Ranní teploty se budou pohybovat od -1 do -5 stupňů Celsia, v oblastech s nízkou oblačností mohou klesnout až k -7 stupňům. V pátek se budou denní maxima pohybovat mezi -2 až 2 stupni, o víkendu od -1 do 3 stupňů.

Kvůli slabému větru budou zhoršené rozptylové podmínky.

Inverzní charakter bude panovat až do příští středy. Pak by měly přibývat frontální srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám