Hlavní obsah

Prezident by měl odhalit autory amnestie, shodli se Zaorálek s Pospíšilem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Místopředsedové Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Jiří Pospíšil (ODS) sdílejí negativní postoj k novoroční amnestii prezidenta Václava Klause. V Otázkách Václava Moravce v České televizi se shodli na tom, že by prezident měl odhalit zákulisí přípravy tohoto velmi kritizovaného kroku. Sdělit by podle nich měl jména těch, kdo amnestii připravovali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek (vpravo) a místopředseda ODS Jiří Pospíšil v České televizi.

Článek

Zaorálek uvedl, že se mu ve středu dostalo písemné odpovědi tajemníka prezidentské kanceláře Ladislava Jakla na žádost o sdělení, kdo připravoval prezidentskou amnestii. Jakl mu v dopise podle Zaorálka napsal, že vyhlášení amnestie je v pravomoci prezidenta, tudíž nemá povinnost její okolnosti vysvětlovat.

Jiří Pospíšil na to konto uvedl, že ani on nesouhlasí s prezidentskou amnestií. Dodal, že „v takto významném rozhodnutí by informace veřejnost měla dostat“.

Zaorálek se chce proti Jaklově odpovědi odvolat, pak případně zváží další právní kroky. Podle Pospíšila to ale nemá smysl, neboť soudní spory mezi politiky neprospívají. „Žaloby nikdy nepomáhají, poněvadž vedou k dalšímu eskalaci napětí ve společnosti,“ dodal bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil.

Právě Ladislav Jakl připustil v lednu v Lidových novinách, že stál u vzniku amnestie. Uvedl, že prezident do polemiky o znění pardonu zapojil tři lidi. Později sdělil, že byl "účastníkem debat o jejím pojetí i konečném znění".

Anketa

Měl by prezident sdělit, kdo připravoval amnestii?
Ano
96,5 %
Ne
3,5 %
Celkem hlasovalo 22175 čtenářů.

Reklama

Související články

Neoprávněně amnestovaní zůstanou volní

Pokud se prokáže, že došlo k chybám při aplikaci amnestie, podá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) stížnost pro porušení zákona. Na propuštění to již...

Amnestii dostalo tisíc neplatičů alimentů

Z počtu asi 6 400 lidí propuštěných z vězení na základě amnestie byla asi tisícovka těch, kteří byli za mřížemi kvůli neplacení alimentů. Zhruba stejný počet...

Soud plně amnestoval katarského prince

Obvodní soud pro Prahu 2 úplně zastavil trestní stíhání člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání téměř dvou...

Výběr článků

Načítám