Hlavní obsah

Starostové ODS: Neúspěchy jiných nejsou naše vina

– Praha
Právo, trj

Co dělat, aby se ODS zbavila přízraku drtivé porážky v prezidentských volbách, řešilo v pondělí v Praze s vedením strany 150 jejích starostů čili více než třetina ze všech, co ODS má. Mnozí z nich se začínají bát vzhledem k nelichotivému vývoji preferencí o výsledek voleb v příštím roce. Po mimořádném kongresu však nevolali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„ODS vždy stála na svých starostech. Klíčem k úspěchu jsou komunální volby v příštím roce, nikoli ty parlamentní. Ty když vyhrajeme, bude to bonus navíc,“ řekl Marek Benda (ODS). Volání po tom, aby situaci řešil mimořádný kongres, od starostů a primátorů nezaznamenal.

„Atmosféra byla vzedmutá,“ glosoval jeden z účastníků, ani on nezaznamenal požadavek po mimořádném kongresu. Tu a tam kritiku provázel potlesk, zazněla prý i určitá sebekritika z nejvyšších míst. Setkání se účastnili premiér a předseda ODS Petr Nečas i jeho zástupce Martin Kuba.

Lidé, kteří naši pověst kazí, prostě nemají v našich řadách co dělat.
Bohuslav Svoboda

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) je nutná změna ve viditelné politice strany. Jestli se ODS staví proti tomu, aby politika byla zdrojem prospěchu jednotlivců, musí jednat, a ne „nechat to vyčichnout“. „Lidé, kteří naši pověst kazí, prostě nemají v našich řadách co dělat. Důvěryhodnost ODS se opírá o činy,“ řekl Svoboda. Nechtěl však nikoho jmenovat, zmínil velrybářské metody a nedořešené kauzy. „Nebylo by fér vytahovat Prahu a pominout Brno, které má úplně stejné problémy,“ uvedl Svoboda. Diskusi starostů s vedením ODS označil za otevřenou a velmi bojovnou.

I podle Svobody je ve vztahu k voličům rozhodující komunální politika. „Náprava musí začít hned. Není čas na přípravu,“ poznamenal primátor s tím, že „ODS musí začít jasně říkat věci, se kterými nesouhlasí“.

Neumíme prodat úspěchy

Delegáti v té souvislosti zmiňovali problémy registru vozidel či odpor k sKartě, které dopadají na hlavu ODS, ačkoli za ně nemůže. „Můžeme za všechno. My můžeme za vše od ministerstva práce a sociálních věcí a sKaret přes ministerstvo dopravy a registry, přitom to nejsou naše resorty. Jestli se nám něco vyčítá, tak to, že neumíme prodat, co jsme celou dobu dělali a říkali,“ uvedl Benda.

ODS se napříště nemá nechat zatáhnout do neúspěchů jiných. „Když se podíváme na prezidentské volby, kandidát topky uspěl jenom proto, že řekl, že s vládou nemá nic společného. Tvářil se, jako by šest let v té vládě neseděl,“ poznamenal Benda.

Podle Svobody, jehož čeká obhajoba primátorského postu, ale není nejlepší cestou vymezovat se na pravici proti konkurenci. Přesto si na volby troufá.

Reklama

Výběr článků

Načítám