Hlavní obsah

Kancléř Weigl z Hradu neutíká, pomůže Zemanovi v začátcích

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Současný vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl neodejde ze své pozice ihned po nástupu nově zvolené hlavy státu Miloše Zemana na Hrad. Přislíbil, že zůstane do té doby, než si Zeman za něj nalezne náhradu. To může podle informací Práva trvat i několik měsíců po Zemanově inauguraci 8. března.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Weigl

Článek

Budoucí prezident se také rozhodl, že převede agendu milostí na ministerstvo spravedlnosti. Právu v pátek tyto informace potvrdil zdroj ze Zemanova týmu.

„Jiří Weigl přislíbil, že ihned neodejde a pomůže tak Miloši Zemanovi při jeho nástupu do pozice prezidenta republiky,“ řekl zdroj Práva ze Zemanova týmu, který si nepřál být jmenován. Původně Weigl avizoval, že po Zemanově nástupu na Hrad odejde do Institutu Václava Klause, kterému už šéfuje.

V tuto chvíli se tak podle člena týmu neřeší, kdo by mohl být Weiglovým nástupcem v pozici kancléře. V kuloárech se přitom hovoří například o šéfovi SPOZ Vratislavu Mynářovi nebo exministru zahraničí Janu Kohoutovi. Toto jméno ale zdroj Práva nyní vyloučil. Spekuluje se i o býalém šéfovi ČT a TV Óčko Jiřím Balvínovi.

Jisté je, že se Zemanem půjde na Hrad jeho současný tajemník Jaroslav Hlinovský.

Mynář pak v pátek novinářům řekl, že se v tuto chvíli chystá na obhajobu své předsednické funkce na sjezdu SPOZ, který se uskuteční 23. a 24. března. Týden před tím se koná sjezd ČSSD, který Zeman už v pozici prezidenta navštíví a pronese zde zdravici.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miloš Zeman po příjezdu do Loretánské ulice.

Zeman se také podle zdroje Práva rozhodl, že veškerou agendu týkající se prezidentských milostí bude postupovat ministerstvu spravedlnosti. Pokud jde o amnestii, Zeman avizoval, že ji nevyhlásí.

Dohody vznikly během setkání, která v pátek budoucí prezident absolvoval ve své kanceláři v pražské Loretánské ulici, kousek od Hradu. Zeman jednal nejen s Weiglem, ale také s ředitelem Správy Pražského hradu Ivem Velíškem a šéfem prezidentského protokolu Jindřichem Forejtem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám