Hlavní obsah

ČR by do Mali mohla vyslat kolem 30 armádních instruktorů

– Brusel

Česká republika by mohla do Mali, kde místní armáda za pomoci francouzských jednotek bojuje s islamisty ovládajícími sever země, kromě vyzbrojení praporu tamní armády vyslat zhruba tři desítky cvičitelů. Ti by působili v rámci mise EU, která se nyní připravuje. V Bruselu to ve čtvrtek řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který o situaci v Mali jednal s ostatními ministry zahraničí EU. Rozhodnuto v této věci ale zatím nebylo.

Článek

O výcvikové misi v Mali EU rozhodla již dříve, nyní se operace připravuje. Francouzský generál François Lecointre, který misi povede, by chtěl první muže do Mali vyslat někdy v půlce února. Měli by se podílet na spolupráci s velením maliské armády a na urychlené reorganizaci tamních jednotek. Oficiálně by mise mohla být zahájena 12. nebo 18. února.

Plné nasazení mise by pak mělo být zřejmě v dubnu. Do té doby by měla podle ministra Schwarzeberga i Česká republika rozhodnout o svém příspěvku. Vláda zatím uvažuje o vyzbrojení praporu maliské armády a o vyslání cvičitelů. "S obojím počítáme," řekl Schwarzenberg s tím, že se nyní čeká na to, až ministerstvo obrany přijde s konkrétním návrhem.

Ministři ve čtvrtek rovněž uvedli, že jsou znepokojeni údajným porušováním lidských práv v Mali sužovaném boji. Podle šéfů unijních diplomacií je také nezbytné, aby se maliské úřady začaly urychleně zabývat vypracováním "cestovní mapy" pro období po skončení bojů. Jde o jednu z podmínek pro odblokování miliónů eur z rozvojové pomoci, která byla po puči z března 2012 částečně pozastavena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám