Hlavní obsah

Koaliční vyjednavači se na fiskálním paktu nedohodli

Praha

Pracovní skupina vládních ODS, TOP 09 a LIDEM se podle očekávání neshodla na požadavku TOP 09, aby ČR ještě letos přistoupila k evropskému fiskálnímu paktu. Věc proto budou, společně s dalšími spornými otázkami, řešit lídři koaličních stran ve formátu K9. Po jednání pracovní skupiny to novinářům řekli zástupci LIDEM a TOP 09 Karolína Peake a Jaromír Drábek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Jedna z kapitol, kterou ve čtvrtek - až na spor o fiskální kompakt - vyjednávači uzavřeli, se týkala právě zahraniční a evropské politiky vlády, připomněla vicepremiérka Peake. Mezi stranami byl prý v otázce paktu "jasný rozpor".

TOP 09 vznesla v úterý požadavek, aby Česká republika ještě letos podepsala dohodu, která země EU zavazuje zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. Jinak prý koaliční smlouvu zástupci TOP 09 nepodepíšou. [celá zpráva]

Česko a Velká Británie jako jediné země EU smlouvu loni odmítly. Místopředseda TOP 09 Drábek po jednání pracovní skupiny novinářům řekl, že není věcný důvod k dohodě nepřistoupit a zůstávat na okraji a mimo jednání EU. "Jsme potom partneři, kteří jsou neprůhlední, nejasní, nezřetelní," poznamenal.

K9 až po revizi koaliční smlouvy

ODS ve čtvrtek odmítla postup vládního partnera jako zbytečně ultimativní. Před případným přijetím fiskálního paktu pokládá za nutné prosadit právě finanční ústavu, která je ještě přísnější než fiskální pakt, a také ústavní zákon o referendu o přijetí eura. [celá zpráva]

Jednání K9 bude podle vicepremiérky Peake svoláno až poté, co bude revidován celý text koaliční smlouvy, a budou tedy také jasné všechny rozpory. Původně chtěly mít strany smlouvu připravenou do konce ledna, vyjednávání se ale zpozdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám