Hlavní obsah

U sKaret ministerstvo neoprávněně nakládá s osobními údaji

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nakládá neoprávněně s osobními údaji při zpracovávání dat žadatelů o sKarty. Úřad proto nařídil tento stav do konce června odstranit. Ministerstvu hrozí až desetimiliónová pokuta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

„Došlo a dochází k předávání osobních a někdy i citlivých údajů soukromému subjektu neoprávněně,“ konstatoval ve středu předseda ÚOOÚ Igor Němec. Úřad proto nařídil ministerstvu, aby tento "závadný stav“ odstranil do konce letošního června.

Do té doby se podle něj musí ministerstvo nějakým způsobem s nastalým problémem vypořádat. Němec sám navrhl dvě varianty řešení. Ministerstvo může podle něj buď systém zastavit, nebo připravit zákon, kterým by zákonodárci odsouhlasili předávat soukromému subjektu potřebný objem údajů.

Proti ministerstvu bylo zahájeno správní řízení. Na jeho základě hrozí podle Němce pokuta až do výše 10 miliónů korun. Pakliže resort nestihne napravit nedostatky do stanovené lhůty, hrozí mu další sankce.

Resort se pokusí o nápravu

Ministerstvo práce závěry ÚOOÚ respektuje a má už prý připravené návrhy na legislativní změny. Ministryně Müllerová je chce v příštích dnech představit premiérovi Petru Nečasovi.

„Dnešní rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů je samozřejmě nepříjemné. Na ministerstvu už nějakou dobu usilujeme o to, abychom změnili sKartu v lepší službu pro občany a vyhověli také námitkám dohlížejících úřadů. Brzy zveřejníme zásadní změny zákona, díky kterým se nová sKarta stane nejen vstřícnější vůči klientům, ale vyřešíme také problémy, na které nás úřad upozornil,“ uvedla Müllerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám