Hlavní obsah

Schwarzenberg hodil do urny lístek bez obálky, jeho hlas neplatí

• Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg v pátek odpoledne odvolil ve středočeské Sýkořici. Jeho hlas ale podle všeho nebude platný, protože do urny hodil lístek, ale nevložil ho do obálky. V ní musí být každý hlasovací lístek.

Karel Schwarzenberg odvolil v SýkořiciVideo: Novinky

 
Článek

Schwarzenberg doufá, že právě o ten jeden hlas neprohraje. „Je to smůla, ale nedá se nic dělat, je to moje vlastní blbost,“ řekl na dotaz Práva.

Neplatné hlasování
Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození nebo přeložení hlasovacího lístku anebo provedení různých oprav na hlasovacím lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrny potřebné údaje. O neplatný způsob hlasování jde, je-li v úřední obálce několik hlasovacích lístků.
zdroj: ministerstvo vnitra
Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Schwarzenberg vhodil do urny neplatný hlas. Nedal ho do obálky.

Schwarzenberg se po volbě ostře ohradil proti lžím, které se v kampani objevily, a také proti inzerátu, který vyšel ve čtvrtek a v pátek v Blesku. [celá zpráva]

Kvůli inzerátu podává jeho tým trestní oznámení. [celá zpráva]

Na dotaz, jak kampaň hodnotí, Schwarzenberg řekl: "Je to svinstvo, když se lže."

Schwarzenberg podle svého vyjádření není nervózní. Mluvil i o premiéru Petru Nečasovi, který hlasoval chvíli před ním. "Je mi líto, že u toho musel skřípat zubama, ale počítal jsem s minimální solidaritou v koalici," řekl. Reagoval na Nečase, který řekl, že bude Schwarzenberga volit se skřípajícími zuby. [celá zpráva]

Lidé v Sýkořici na Rakovnicku mu podle zjištění práva většinou hlas dali. „Volila jsem Karla Schwarzenberga, i když v prvním kole jsem mu hlas nedala. V žádném případě ale nechci za prezidenta Miloše Zemana,“ řekla jedna z voliček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám