Hlavní obsah

Fico: Schwarzenbergova slova k dekretům nás mimořádně zaskočila

Právo, Jiří Ovčáček

Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD) se ve středu pro Právo vyslovil k prezidentským volbám v ČR. Ostře se vymezil zejména vůči výrokům Karla Schwarzenberga k tzv. Benešovým dekretům.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Pane premiére, co říkáte na dosavadní průběh prezidentské kampaně v ČR?

Pochopitelně že tyto prezidentské volby sleduji velmi pozorně, protože jde o volbu hlavy státu, který je nám nejbližší. A cítíte, a to asi k tomu i patří, že průběh kampaně názorově dělí celou společnost.

Můžeme vyslovit přesvědčení, že nově zvolený prezident vahou své osobnosti a svojí autoritou bude společnost spojovat.

Myslíte si, že mohou mít na výsledek volby hlavy státu vliv média?

Když volby sleduji, a mohu je sledovat jen přes média, když jde o volby v jiném státě, tak se omezím pouze na konstatování, že mediální názorová jednostrannost, která je zcela evidentní, nemůže nikomu prospět.

Jaký je váš názor na polemiku ohledně Benešových dekretů, která vypukla v rámci prezidentské kampaně v ČR?

Přiznám, že toto nás znepokojilo, protože dekrety jsou součástí právního řádu jak Slovenské republiky, tak i České republiky.

Podle vlády Slovenské republiky jsou dekrety nezměnitelné a nezrušitelné, protože jsou reakcí na výsledky druhé světové války.

A proto jakékoli pokusy zrušit je nebo korigovat vyvolávají vážné zpochybnění výsledků druhé světové války. A proto nás vyjádření úřadujícího ministra zahraničí ČR mimořádně zaskočila.

My to vnímáme jako destabilizující prvek. A jelikož jde o téma, které vážně zasahuje do národněstátních zájmů Slovenska, považuji toto své vyjádření k jednomu z kandidátů na prezidenta ČR za adekvátní.

Reklama

Výběr článků

Načítám