Hlavní obsah

Knížata zdegenerovala, napadl Zeman Schwarzenberga

• Aktualizováno
Novinky, alt, dan, rsk

Smysl pro humor si navzájem pochválili kandidáti na prezidenta Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v páteční debatě na Prima Family. V úvodu totiž měli oba uvést, co považují za silné téma toho druhého. Humoru byla věnována i první část diskuze. Později ale došlo na osobní útoky. Zeman zabrousil do historie a "vysvětlil", že knížata zdegenerovala, zatímco zemani nikoliv.

Knížata zdegenerovala, řekl ZemanVideo: FTV Prima

 
Článek

„Knížata měla právo první noci a zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, zatímco my zemani jsme si věci museli těžce vybojovat nejen v sexuální oblasti, a proto jsme nezdegenerovali,“ dodal za bučení Schwarzenbergových odpůrců.

Ministr na to reagoval slovy: „Mě to docela pobavilo a připomenulo mi to léta 1947 a 1948, kdy nám furt vtloukali do hlavy, že pocházím ze zdegenerované rodiny. A najednou to slyším zase, úplně jsem tady omládl.“

Zeman:  Mluvíte jako Sudeťák

Na přetřes přišlo i téma, které kandidáti otevřeli ve čtvrteční debatě. Miloš Zeman o Schwarzenbergovi řekl, že mluvil jako Sudeťák.

„Do včerejška bych respektoval, že budete prezidentem České republiky, ale ten kdo, označí jednoho prezidenta Československa za válečného zločince, tak mluví jako Sudeťák,“ řekl Zeman. Dodal, že se klidně vsadí, že to ve čtvrtek Schwarzenberg řekl v diskusi České televize.

Schwarzenberg mu oponoval, že pouze řekl, že v dnešní době by za vyhnání Němců šla Benešova vláda před Haagský tribunál, kde se soudí zločiny proti lidskosti, jako se to děje v případě politiků z bývalé Jugoslávie či Afriky.  „Jmenoval jsem prezidenta Beneše, ale neoznačil jsem ho za válečného zločince. To jste řekl vy,“ řekl.

Uznal, že se ve čtvrtek nepřesně vyjádřil ohledně Benešových dekretů. „Nepřesně jsem se vyjádřil, dekrety pozbyly účinnosti, ale jsou součástí českého právního řádu,“ uvedl.

Chválili na sobě humor

Debata ale začala odlehčeně, věnovala se humoru, jak typicky českému, tak kandidátů. A ti ho na sobě vzájemně ocenili.

"Jeho osobní vystupování, jistý smysl pro humor a dělá vždycky dojem, že všemu rozumí," řekl Schwarzenberg na Zemanovu adresu.

"Má nepochybně smysl pro humor a je to milý společník, hlavně když probíráme témata, která nerozdělují obě strany," řekl Zeman. Oba měli v publiku své příznivce, ti Zemanovi byli hlučnější, v průběhu rozhovoru skandovali Zeman na Hrad, Zeman na Hrad. Kvůli hluku musel moderátor některé otázky opakovat.

Má smysl pro humor, ocenili soupeře kandidáti na prezidentaVideo: FTV Prima

Na úvod se kandidáti věnovali Janu Werichovi, Zeman ocenil jeho humor a vyjádřil pochopení pro podpis anticharty. Schwarzenberg přidal osobní vzpomínku, při níž mu Werich podpis vysvětloval.

Foto: Vít Šimánek

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg před začátkem debaty na Prima Family

Oba poté vychvalovali specifický smysl pro humor a připomínali, že Čechy neopouští ani v kritických chvílích. Schwarzenberg považuje český humor za vývozní. Češi se podle něj smějí, i když jde do tuhého. „Nejlepší karikatury jsem viděl v roce 1968,“ uvedl Schwarzenberg.

Podle Zemana je český humor zakódován v postavě dobrého vojáka Josefa Švejka, člověka inteligentního, který ze sebe dělá blbce. V české politice je to podle něj ale opačně.

"S tchánem jsem měl problém"

Miloš Zeman dal při charakteristice české národní povahy k dobru vtip o výrobě kukaččích hodin ke 100. výročí narození V. I. Lenina v době komunismu. Zatímco Sovětský svaz či NDR vyrobily pěkné kukaččí hodiny, s originálním nápadem přišli Češi. „Československo vyrobí hodiny z lipového dřeva, odbijí tři hodiny odpoledne, vyletí Lenin a zavolá: kuku, kuku,“ vyprávěl Zeman.

Schwarzenberg nato přišel s pravdivou historkou, kterou mu vyprávěl jeho otec. „Bylo 14. března 1939 a otci někdo sdělil, aby přišel v sedm hodin ráno na Hrad, protože Němci pochodují na Prahu. Když tam přišel tak na třetím nádvoří vidí na velkém žulovém obelisku, který tam byl jako připomenutí Masaryka připevněný karton. A na něm bylo napsáno: To čumíš,“ vzpomínal na slova svého otce Schwarzenberg.

Foto: Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v debatě na Prima Family. V pozadí moderátor Jan Punčochář

Schwarzenberg reagoval i na výtky, že otec jeho manželky byl nacista. „Někteří mají problémy se svou tchýní, já jsem ho měl se svým tchánem,“ komentoval to ministr.

Za Zemana se otevřeně postavila manželka prezidenta Václava Klause Livia. Podle ní Zeman vždy žil v ČR a jako politik vždy držel slovo. „Potom také nechci, aby po mně na Pražský hrad přišla dáma, která bude mluvit jenom německy,“ dodala Klausová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám