Hlavní obsah

Schwarzenberg chce revizi ústavy, Zeman změnu volebního zákona

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Dvojice prezidentských kandidátů, která postoupila z prvního kola prezidentských voleb, Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, představila v Otázkách Václava Moravce v České televizi svá hlavní témata pro druhou část kampaně. Zatímco Schwarzenberg chce hovořit o revizi ústavy, Zeman by rád prosadil změnu volebního zákona.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v OVM na Kavčích horách.

Článek

Miloš Zeman by rád prosadil změnu parlamentních voleb tak, aby si lidé mohli vybírat osobnosti napříč různými politickými subjekty, jak je tomu například u komunálních voleb. Rovněž by chtěl prosadit zákon o prokázání původu příjmu a majetku a zavést investice pro nastartování hospodářského růstu.

Karel Schwarzenberg podle svých slov doufá, že se v kampani před druhým kolem voleb „budou bavit o budoucnosti země, eventuálně o revizi ústavy v příštích letech“. Podle něj se totiž ukazuje, že má ústava své nedokonalé stránky.

Zeman bude v kampani šetřit

Oba kandidáti mohou nyní ze zákona vydat na kampaň až 10 miliónů korun. Podle Miloše Zemana je to příliš mnoho peněz a sám si vystačí zhruba s miliónem. Nejdůležitější roli podle něj bude mít série televizních diskusí. Dodal, že je v jeho případě zbytečné utrácet příliš mnoho peněz na volební billboardy. „Moje dvě brady se na billboardech příliš dobře nevyjímají,“ vysvětlil.

Naopak Karel Schwarzenberg ušetřil prý během prvního kola zhruba pět miliónů, které také hodlá využít.

Oba kandidáti se vymezili proti negativní kampani. Karlu Schwarzenbergovi se prý osobně příčí. „Navíc jeden z nás bude hlavou státu a nebylo by hezké, kdyby vstoupil do Vladislavského sálu a měl samé kaňky na svém obleku,“ dodal.

Zeman na to konto prohlásil, že ten, kdo vede primárně negativní kampaň, škodí především sám sobě. Takový člověk totiž zřejmě nemá sám co nabídnout. Upozornil však, že vzájemná kritika argumentů není negativní kampaní.

Schwarzenberg z vlády neodejde

Karel Schwarzenberg rovněž prohlásil, že nehodlá před druhým kolem rezignovat na post ministra zahraničí, ani na místopředsedu TOP 09. V příštích dnech se ale chce sejít s premiérem Petrem Nečasem a dohodnout se na dalším postupu. „Prozatím žádnou rezignaci nenabídnu, ale musím se s ním poradit o postupu v příštích 10 dnech,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám