Hlavní obsah

Schwarzenberg má velkou šanci ve druhém kole zvítězit

Právo, rsk
Praha

Velkou šanci stát se příštím českým prezidentem má předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Přestože se po prvním kole umístil až za Milošem Zemanem, klíčová pro jeho zvolení bude podpora od voličů ostatních neúspěšných kandidátů. Zvláště proto, že první kolo prohrál jen o 0,8 procenta hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg v divadle Archa

Článek

Schwarzenberga, který získal 23,4 hlasů, již podpořila Táňa Fischerová, která získala 3,2 procenta i Zuzana Roithová, která dostala pět procent. Přestože Vladimír Franz (6,8 procenta) nechtěl prozradit, koho bude volit, lze očekávat, že jeho příznivci si mezi Schwarzenbergem a Zemanem spíše vyberou předsedu TOP 09.

Příznivci Jany Bobošíkové (2,4 procenta) budou mít zřejmě blíž k Zemanovi, některé příznivce může vítěze první volby získat i z řad voličů Přemysla Sobotky (ODS), který získal 2,5 procenta.

Rozhodující zřejmě budou voliči, kteří hlasovali pro Jana Fischera (16,4 procenta) a Jiřího Dienstbiera (16,1 procenta). Zemanův tábor se často proti Fischerovi ostře vyhraňoval, a tudíž tam asi vítěz prvního kola mnoho voličů nenajde. Pokud Fischerovy voliče získá většinově Schwarzenberg, může to rozhodnout o jeho výhře.

Naproti tomu lze očekávat, že Zeman získá většinu hlasů lidí, kteří volili Dienstbiera, ale ne všechny. Sám Dienstbier nenechal na Zemanovi ani v sobotu nit suchou a i když kritizoval Schwarzenberga za jeho účast ve vládě, pochválil ho například za jeho proevropský přístup.

Pro Zemana zase mluví větší odhodlání jeho potenciálních voličů ve druhém kole. Zemana už také podpořil předseda KSČM Vojtěch Filip i komunistický europoslanec Vladimír Remek. Komunističtí voliči patří k těm nejsvědomitějším.

Populární ministr nepopulární vlády

Schwarzenberg se na rozdíl necelého procenta na Zemana dotáhl po mohutném mediálním finiši, kdy ho podpořila řada celebrit, a jako před sněmovními volbami v roce 2010 byl mimořádně aktivní na sociálních sítích.

Schwarzenbergovi se, přestože je místopředsedou nepopulárního Nečasova kabinetu, podařilo v kampani stanout stranou od vládní politiky i díky svému osobitému charismatu.

Schwarzenberg Zemana označil za „muže minulosti“, Zeman šéfovi TOP 09 naopak vyčetl účast na vládě, podle něj se bude rozhodovat mezi levicovým a pravicovým prezidentem. Schwarzenbergovi vzkázal, že je „mužem přítomnosti“ a členem vlády, která prosadila církevní restituce, zvýšení DPH a důchodovou reformu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám