Hlavní obsah

Zatčení před Vánoci mu zajistilo amnestii

Právo, Jakub Troníček

Těsně před Vánoci se do republiky podle zjištění Práva vrátil po dlouhých osmi letech na útěku jeden z obžalovaných ex-manažerů vytunelovaného fondu Trend a nechal se zatknout na pražském letišti. Paradoxně si tím ale zajistil beztrestnost, protože se na něj tím pádem vztahuje prezidentská amnestie.

Foto: Novinky

Na policejní služebně v centru Prahy se bodl muž nožem do krku

Článek

Právu to potvrdila mluvčí královéhradeckého soudu Jana Kliková. „Byl zadržen na základě vydaného zatykače 17. prosince na pražském letišti,“ uvedla Kliková. Kdyby se přitom muž před českou justicí dál skrýval, amnestie by se ho nijak nedotýkala. Takto bude podobně jako dalších sedm ex-manažerů fondu osvobozen.

Podezření, že muž o chystané amnestii mohl vědět, a do republiky se tak vrátil úmyslně, nechtěl soud ani státní zastupitelství jakkoliv komentovat. „Nepřísluší nám to ani prověřovat,“ poznamenala k tomu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž podřízení měli vyšetřování složité kauzy se způsobenou škodou téměř 1,5 miliardy korun na starosti.

Deník Insider v této souvislosti cituje právníka zadrženého, podle kterého se jeho klient vrátil do vlasti kvůli narození dítěte.

Kauza fondů Trend a Mercia se táhne více než 16 let. V případu loni padly zatím nepravomocně dvou či tříleté tresty pro polovinu z osmi obžalovaných. Manažeři v polovině 90. let z portfolií fondů různými machinacemi vyvedli akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva. Hlavou celé skupiny byl podle obžaloby Miroslav Hálek.

Kauzu měl teď definitivně posuzovat v rámci odvolání pražský Vrchní soud, k tomu už ale v souladu s prezidentskou amnestií podle všeho nedojde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám