Hlavní obsah

Nečas není pošťák, za amnestii má spoluodpovědnost, míní šéfka Nejvyššího soudu

Novinky, rei
Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) nese spoluodpovědnost související s amnestií prezidenta Václava Klause. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekla předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Rozsah amnestie hodnotí jako škodlivý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová

Článek

„Povinnost kontrasignace není žádný výkon poštovního doručovatele. Pokud vláda, a on (Nečas - pozn. red.) je předseda vlády, lze těžko jeho participaci na amnestii, takto vyprázdnit,“ reagovala Brožová na Nečasův argument, že amnestii nemohl nepodepsat.

Brožová už dříve ve vyjádření pro Právo kritizovala rozsah amnestie. Poukazuje zejména na to, že hrozí propuštění osob stíhaných kvůli podezření za korupční a závažnou hospodářskou trestnou činnost.

„Veřejnost v této oblasti pociťuje deficit a politici sami říkají, že je to (korupce) jejich priorita. To je protimluv,“ uvedla v neděli Brožová.

Mimo jiné řekla, že „alarmující“ je například možnost zastavení stíhání soudce Jiřího Berky, který byl loni odsouzen na devět let kvůli tomu, že na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu deset firem. Spolu s ním bylo obžalováno 12 lidí, konkurzní gang podle obžaloby způsobil škodu 264 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám